ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν σε Τσίπρα: Οι Τούρκοι ευγνωμονούν τους Έλληνες

Ερντογάν σε Τσίπρα: Οι Τούρκοι ευγνωμονούν τους Έλληνες

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Αλέξης Τσίπρας: «Δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ζει η περιοχή μας, πιστεύω ότι ευθύνη μας είναι να προωθήσουμε το διάλογο και τη συζήτηση, για να επιλύσουμε όλα τα κρίσιμα προβλήματα». Αυτό δήλωσε την Πέμπτη (07/12) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«ΜΑΛΑΚΩΣΕ» Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠτΔ - ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ

Και πρόσθεσε: «Αυτός ήταν, άλλωστε και ο λόγος που ενεθάρρυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει στην Ελλάδα, ακριβώς για να οικοδομήσουμε αυτή τη σχέση».

Ο πρωθυπουργός υπερτόνισε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ότι θα πρέπει να εδράζονται σε γερά θεμέλια και σημείωσε σχετικά: «Επιτρέψτε μου να σας πω, σαν μηχανικός που είμαι, ότι τις γέφυρες για να είναι γερές, θα πρέπει να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια. Και γερά θεμέλια είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τα δικαιώματα των λαών».

Ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρισε στον Τούρκο πρόεδρο, πάντως, ότι οι πάγιες ελληνικές θέσεις είναι αμετακίνητες, ιδίως σε ό,τι αφορά στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των διεθνών συμφωνιών, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, χωρίς, ωστόσο ο ίδιος να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτή.

«Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως, άλλωστε και οι δικές μας θέσεις είναι το ίδιο γνωστές και σαφές. Σκοπός είναι όμως, είναι να διατυπώνουμε όλοι τις απόψεις αυτές με γνώμονα το σεβασμό στην άλλη άποψη και με τρόπο εποικοδομητικό. Πιστεύω πως αν σήμερα το επιτύχουμε αυτό, τότε η επίσκεψή σας δεν θα είναι απλά ιστορική, αλλά θα ανοίξει κι ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Τσίπρα - Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Ερντογάν και το μισογεμάτο ποτήρι...

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνησή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του είχε την τύχη να συνομιλήσει με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς της χώρας.

Ο ίδιος φάνηκε πιο ήρεμος, σε σύγκριση με τους σχετικά υψηλούς τόνους που εμφάνισε κατά τη συνάντηση του νωρίτερα με τον Προκόπη Παυλόπουλο. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ)

Σημείωσε δε: «Όπως είπα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να πιστέψουν σε κάτι, να πιστέψουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού, δηλαδή να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτή την αντίληψη. Οι δύο λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε εκείνους που εκφράζουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές».

«Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρξαν, έχουμε ομογενείς ζώνες εκατέρωθεν. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών από τα εδάφη και των δύο πλευρών, αλλά εκτιμώ πως τα λάθη που διαπράχθησαν είναι πλέον κομμάτι της Ιστορίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου και κοινής ρητορείας, τότε θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πραγματική σχέση. Εγώ, σε αυτή τη συνάντηση, κύριε πρωθυπουργέ, σας μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες, όπως και του λαού μου προς εσάς για την πρόσκληση», κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε LIVE την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις