ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι βλέπει ο Τσίπρας για το 2018: Στοκ ρευστότητα και εμπιστοσύνη μέχρι τον επόμενο Αύγουστο

Τι βλέπει ο Τσίπρας για το 2018: Στοκ ρευστότητα και εμπιστοσύνη μέχρι τον επόμενο Αύγουστο

Το 2018 αναμένεται να είναι χρονιά ορόσημο τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις, όσο και για τη θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μετά από 7 χρόνια μνημονίων είναι ίσως η πρώτη φορά που η χώρα καταφέρνει να εξασφαλίσει τη λεγόμενη πολιτική λύση με τους δανειστές και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Είναι πλέον πασιφανές ότι οι δανειστές θέλουν επιτέλους να τελειώνουν με την Ελλάδα, περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού την έκθεσή τους στη χώρα, με επιπρόσθετα δάνεια.

Έστω και σιωπηρά, επιβραβεύουν το success story που διακινεί ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν διστάζουν να κάνουν και δημόσια τοποθετήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν μιλήσει για καθαρή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2019.

Το σκληρό πλαίσιο επιτήρησης μετά το αναμενόμενο τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα είναι αποτέλεσμα πολιτικών συζητήσεων και απόφασης.

Ο βαθμός εμπιστοσύνης που θα υπάρχει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί, αν η ελληνική πλευρά διευκολύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος και αν βεβαίως καταφέρει να δημιουργήσει, ένα ικανό απόθεμα ρευστότητας με συνεισφορά του ESM για να υποστηριχθεί η βιώσιμη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Αν μέχρι το καλοκαίρι του 2018 δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα εσωτερικό ή εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να «κεντήσει» ένα πολιτικό αφήγημα για να το ξεδιπλώσει ενόψει μιας προεκλογικής διαδικασίας.

Στην κυβέρνηση μάλιστα πιστεύουν ότι αυτό το αφήγημα θα είναι ικανό να αλλάξει τη δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ και να ανατρέψει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, όταν στηθούν κάλπες.

Σχετικές ειδήσεις