ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ 2ος γύρος – Όλα κρίνονται σε συμφωνίες και στρατηγικές

Εκλογές ΝΔ 2ος γύρος – Όλα κρίνονται σε συμφωνίες και στρατηγικές

Ύστερα από μια καθυστέρηση δύο ημερών, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (22/12/2015) τα επίσημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να έχει προβάδισμα 11,3 μονάδων έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους δύο υποψηφίους να προετοιμάζονται στο εξής για την εκλογική αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου.

Με φόντο τη 10η Ιανουαρίου Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης βολιδοσκοπούν πιθανές δεξαμενές ψηφοφόρων για την εκλογή τους – Τι δείχνουν τα ποσοστά του α’ γύρου – Τι θα πράξουν Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης

Αναλυτικότερα, τα τελικά αποτελέσματα του α' γύρου διαμορφώθηκαν ως εξής:

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κομματικά επιτελεία των δύο υποψηφίων βρίσκονται επί ποδός, ώστε να προσεταιριστούν δεξαμενές ψηφοφόρων που ψήφισαν τους κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη στον α’ γύρο. Ο τελευταίος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα παράσχει τη στήριξή του στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για ανανέωση. Χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα. Του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια συγκροτημένη υποψηφιότητα, με θέσεις και αρχές».

Από την πλευρά του, ο Απ. Τζιτζικώστας κρατάει, προς το παρόν, κλειστά τα χαρτιά του, αν και υπάρχουν ήδη διάφορες διαρροές που εκτιμούν πως θα κινηθεί στο πνεύμα της «παροχής ψήφου κατά συνείδηση», χωρίς, ωστόσο, τίποτε μέχρι αυτή την ώρα να επιβεβαιώνεται.

Η σύγχυση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, ενώ και ο φόβος της διάσπασης εξακολουθεί να ενυπάρχει, παρά το κλίμα ευφορίας που προκάλεσε η αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες της 20ης Δεκεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ακούγονται και διάφορες φωνές εντός της ΝΔ που ζητούν να μην υπάρξει β’ γύρος εκλογών, αλλά συνεννόηση μεταξύ των δύο υποψηφίων, για να την εκλογή νέου προέδρου, πιθανόν μέσα από ένα συνέδριο.

Την ίδια στιγμή, «σιγήν ιχθύος» ως προς τις προθέσεις του τηρεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει στις 10 Ιανουαρίου.

Το μήνυμα της κάλπης

Με τους δύο γαλάζιους μονομάχους να κάνουν πλέον «ταμείο» επί του αποτελέσματος του α’ γύρου, η κάθε πλευρά ερμηνεύει, όπως είναι φυσικό, προς το συμφέρον της το μήνυμα της κάλπης.

Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως το σχεδόν 60% που δεν ψήφισε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη επιθυμεί, ουσιαστικά, την ανανέωση και τη διεύρυνση της παράταξης.

Ο δε Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιχειρεί να αναδείξει την υποψηφιότητά του ως αυτής που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος. «Ο Μεϊμαράκης εκφράζει το όλον, εν αντιθέσει με τον Μητσοτάκη, που έχει ένα συγκροτημένο πλαίσιο θέσεων, το οποίο όμως είναι υποσύνολο της όλης Κεντροδεξιάς», έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του.

Ζητούμενο και πάλι η προσέλευση

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που γνωρίζουν αμφότεροι οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ είναι πως ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα πάνε στην κάλπη δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 400.000 της Κυριακής, αφού όσοι δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να συμμετάσχουν στις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου.

Το προεκλογικό παιχνίδι για τις επόμενες περίπου τρεις εβδομάδες αποκρυσταλλώνεται σε μία λέξη: προσεταιρισμός. Δηλαδή, ποιος από τους δύο θα κατορθώσει να φέρει κοντά του τους ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα και δη τους «καραμανλικούς» της Βόρειας Ελλάδας, που την προηγούμενη Κυριακή ψήφισαν τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Και μπορεί οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι προ των πυλών, εντούτοις η ανάπαυλα είναι κάτι άγνωστο για τα επιτελεία των δύο υποψηφίων που ξεκινούν από εδώ και πέρα μια αδυσώπητη αντιπαράθεση.

Σχετικές ειδήσεις