ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Πόρισμα της ΤτΕ «καίει» τον ΠΗΓΑΣΟ του Φώτη Μπόμπολα

Νικολόπουλος: Πόρισμα της ΤτΕ «καίει» τον ΠΗΓΑΣΟ του Φώτη Μπόμπολα

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, σχετικά με τα «απλήρωτα δάνεια του Μπόμπολα και τα 900 εκατ. της Αττικής Οδού».

«Αυτές τις μέρες, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, της εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκληρώνει τον έλεγχο στον "Πήγασο" του κ. Φώτη Μπόμπολα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας για τα δάνεια των ΜΜΕ. Πρόκειται για την ίδια έρευνα από την οποία προέκυψε ποινική δίωξη για το προσωπικό δάνειο του κ. Σταύρου Ψυχάρη. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει τι θα γράψει ο αρμόδιος ελεγκτής της Τράπεζας της Ελλάδος, για μία επιχείρηση που λειτουργεί με -112 εκατ. Ευρώ (σ.σ. δεν κάνουμε λάθος) αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει κάθε χρόνο ζημίες από 30 έως 40 εκατ. ευρώ ενώ, από το 2010 και με βάση πιο πρόσφατα στοιχεία, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια της φτάνουν τα 146,1 εκατ. ευρώ , ενώ τα μακροπρόθεσμα στα 14,8 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κύκλος εργασιών της στο 9μηνο του 2015 ήταν μόλις 33,2 εκατ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος στην ερώτησή του και συνεχίζει:

«Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο "Πήγασος" δεν έχει πληρώσει ούτε τόκους και χρεολύσια σε σημαντικό μέρος των δανείων αυτών. Με άλλα λόγια είναι ... "κόκκινος". Ωστόσο, μπροστά σε αυτή την εταιρική εικόνα, "ο Φώτης Μπόμπολας", όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, δεν ανησυχεί, διαδίδοντας παντού ότι, αφού έχει "μπάρμπα στην Κορώνη", δεν υπάρχει "κανένα πρόβλημα".

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι το πόσο καλυμμένα είναι τα δάνεια ύψους 160 εκατ. ευρώ σε μία εταιρεία με τζίρο που δεν φτάνει πλέον ούτε τα 50 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι δύο φορές και πλέον ο τζίρος της. Τέλος, εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι τι προτίθενται να πράξουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς.

Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία "Αττική Οδός" της οικογένειας Μπόμπολα έχει στο ταμείο της 900 εκατ. ευρώ "ζεστό" χρήμα. Ναι, πρόκειται για την ίδια "Αττική Οδό" που επρόκειτο να ελέγξει ο ΣΥΡΙΖΑ και να την πάρει πίσω το Δημόσιο. Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η οικογένεια Μπόμπολα διαθέτει τεράστια ρευστότητα, οι εργαζόμενοι στον "Πήγασο" βλέπουν το χρώμα του χρήματος ανά τρίμηνο, ενώ οι τράπεζες φημολογείται ότι δεν το έχουν δει καθόλου τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες».

Με βάση τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι «οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει τα "απλήρωτα" δάνεια στον "Πήγασο" έχουν ενισχυθεί κατά κεφάλαια και ρευστότητα με δημόσιους χρηματοδοτικούς πόρους, ήτοι με τα χρήματα του Ελλήνων φορολογουμένων και όχι των τραπεζιτών», ο κ. Νικολόπουλος θέτει τα εξής ερωτήματα στον υπουργό Οικονομικών:

«1. Η "Πήγασος" έχει πληρώσει, ναι ή όχι, τόκους και χρεολύσια για τα συγκεκριμένα αυτά δάνεια, σε τι ποσό και για ποιο μέρος αυτών;

2. Πόσο καλυμμένα είναι τα δάνεια της "Πήγασος" συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κύκλος εργασιών της εταιρείας δεν φτάνει πλέον ούτε τα 50 εκατ. ευρώ; Επίσης γιατί η ΤτΕ "κλείνει προκλητικά τα μάτια της", την ώρα που με το νέο κώδικα δεοντολογίας υποχρεώνει τους απλούς πολίτες που είναι δανειολήπτες να γίνουν συνεργάσιμοι με τις τράπεζες, να συναινέσουν στη ρευστοποίηση της περιουσίας τους και, εν τέλει, να βρεθούν και στο δρόμο, αφού η εξωδικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς έχει καταργηθεί από την 31/12/2014 και η σημερινή κυβέρνηση δεν επέδειξε, ποτέ μέχρι σήμερα, την προσήκουσα κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους πολίτες και το πολιτικό θάρρος απέναντι σε τράπεζες και δανειστές, προκειμένου να την επαναφέρει σε ισχύ;».

Σχετικές ειδήσεις