ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου με κοινωνικούς εταίρους

Κρίσιμη συνάντηση Παπαδήμου με κοινωνικούς εταίρους

Τη συναίνεση των κοινωνικών φορέων θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα, στα μέσα Ιανουαρίου.

Σήμερα, ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο.

Αύριο, ο κ. Παπαδήμος έχει προγραμματίσει συνάντηση με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, στους οποίους και θα παρουσιάσει τις απαιτήσεις της τρόικας, που ζήτησε μέχρι και περικοπή των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, κατά τη συνάντηση αναμένεται ότι θα συζητηθεί και το αίτημα των εργοδοτών για μείωση του μισθολογικού κόστους, ένα ζήτημα όμως που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους συνδικαλιστές.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, απέφυγε να αναφερθεί σε «κόκκινες γραμμές» που αφορούν μισθολογικά ζητήματα, ενώ άφησε να διαφανεί ότι μόνον η τρόικα ζητά μείωση του κατώτατου μισθού, παραπέμποντας στη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Οι θέσεις των κοινωνικών φορέων

Πάντως, οι εργοδοτικές ενώσεις ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και οι έμποροι προσέρχονται στη συνάντηση με κοινή θέση και θα ζητήσουν να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός, αλλά να «παγώσουν» οι αμοιβές και οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Επίσης, θα ζητήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις, ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών στα ταμεία και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών άμεσα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν το μη μισθολογικό κόστος μειωθεί κατά 10%, η ετήσια μισθολογική δαπάνη θα υποχωρήσει κατά 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι έμποροι ζητούν πάγωμα μισθών μέχρι το 2014, ενώ ο ΣΕΒ έχει θέσει παρασκηνιακά ζήτημα «παγώματος» των επιδομάτων για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, κάτι που φαίνεται ότι επιδιώκει και η ΓΣΕΒΕΕ.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ προσέρχεται στη συνάντηση θέτοντας «κόκκινη γραμμή» κάθε μέτρο που θα επιβαρύνει εκ νέου τους εργαζόμενους.