ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς η Ουάσιγκτον πίεσε το Eurogroup για την Ελλάδα

Πώς η Ουάσιγκτον πίεσε το Eurogroup για την Ελλάδα

Κάτι παραπάνω από καταλυτικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε ο αμερικανικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, σήμερα τα ξημερώματα, στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Eurogroup.

Όπως αναφέρουν κύκλοι κοντά στις διαπραγματεύσεις, η προσωπική παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιτνερ ήταν τέτοια και σε όλα τα επίπεδα, που προκάλεσε εντύπωση σε όλους ανεξαιρέτως τους Ευρωπαίους ομολόγους του, οι οποίοι, τελικώς, τα ξημερώματα έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από τη νέα σύμβαση (αν και τυπικά το νέο πακέτο βοήθειας θα εγκριθεί στις 28 Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματισθεί για εκείνη την ημερομηνία).

Ο κ. Γκάιτνερ, λέγεται πως ήταν αυτός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ανοικτή …ακρόαση, χαρακτήρισε το ελληνικό σχέδιο «επαρκές», καλώντας τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να το αποδεχτούν, άναψε το πράσινο φως στην διευθύντρια του ΔΝΤ να αυξήσει τη συμμετοχή του Ταμείου στη σχέδιο διάσωσης και πίεσε το IIF να δεχθεί ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους, προκειμένου το συνολικό να διαμορφωθεί στο 120,5% έως το τέλος του 2020.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν άρχισαν οι χθεσινοβραδινές διαπραγματεύσεις, το ίδιο ποσοστό διαμορφώνονταν κοντά στο 129%.

Οπότε, όπως γίνεται αντιληπτό, χρειάστηκαν πολλές και εξαιρετικά περίπλοκες διαβουλεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις, από όλες τις πλευρές –και την ελληνική– για να υποχωρήσει το ποσοστό αυτό στο 120,5%, το οποίο θεωρείται ρεαλιστικό.

Το γιατί, θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες, όταν θα πέσει άπλετο φως στο ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, η οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κρύβει πάρα πολλές εκπλήξεις στο «εσωτερικό» της.