ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Βενιζέλος: Το δίλημμα ήταν «θυσίες ή καταστροφή» (βίντεο)

Ε. Βενιζέλος: Το δίλημμα ήταν «θυσίες ή καταστροφή» (βίντεο)

Τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν μονόδρομος, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το δίλημμα ήταν τραγικό. Θυσίες και περικοπές ή καταστροφή και θάνατος της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι «αν υπήρχε τρίτος δρόμος, θα τον διαλέγαμε».

Η Ελλάδα είναι βιώσιμη

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η απόφαση του Eurogroup δένει την Ελλάδα άρρηκτα με το ευρώ. «Οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν και μετά το 2015. Η Ελλάδα είναι και θα είναι μέλος του ευρώ, θα στηρίζεται από τους εταίρους και δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας ή κατάρρευσης», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η χώρα πέτυχε τη μείωση του χρέους κατά 50 μονάδες του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι πλέον η Ελλάδα είναι βιώσιμη.

Ερωτηθείς για το εάν οι στόχοι θα επιτευχθούν, με δεδομένη την ύφεση, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις των εταίρων διαψεύδονται συνεχώς, ενώ τα τελευταία χρόνια η ύφεση σωρρευτικά αγγίζει τις 20 μονάδες. «Δεν είναι ύφεση σε κατάσταση ειρήνης. Είναι ύφεση πολεμικών περιόδων. Γι αυτό οι εταίροι μας είναι προσεκτικοί», προσέθεσε, εκτιμώντας ότι εάν εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και πέσουν οι τιμές, η μείωση θα περιοριστεί.

Ειρωνικός ο Ρέσλερ

Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την συμπεριφορά του γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, που άφησε αιχμές για τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Ο κ. Ρέσλερ έχει έντονα προβλήματα στη Γερμανία. Ήταν ειρωνικός. Δεν πρέπει αναφερόμενοι σε ξένη χώρα να είμαστε ειρωνικοί», ανέφερε.

Υπάρχουν λύσεις που καθυστερούν

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο στόχος της χώρας είναι να γίνει φιλοεπενδυτική και ως εκ τούτου, φιλεργατική. Ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα θέλει δουλειά, αφού υπάρχουν λύσεις που καθυστερούν επειδή κωλυσιεργεί η Δικαιοσύνη, επειδή αντιτάσσονται τοπικές κοινωνίες ή επειδή τα ΜΜΕ τις αναδεικνύουν σε σημαία εκστρατείας σκανδαλολογικού χαρακτήρα.

«Το δύσκολο δεν είναι η μείωση μισθών και συντάξεων. Το δύσκολο είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό δεν μπορούμε να πετύχουμε», ανέφερε.

Υπήρχε σχέδιο εξόδου από το ευρώ

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπήρχε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Υπήρχε σχέδιο και δεν το έχουν κρύψει ποτέ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όσοι πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν θα άφηνε την Ελλάδα να πτωχεύσει, έχουν μια «επικίνδυνη χαρτοπαικτική αντίληψη».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αφήσει κριτική για τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους. «Όταν έχουμε αυτήν την εξουθενωτική πολυφωνία, πώς θα μας πιστέψουν εύκολα;» διερωτήθηκε.

Στα πλαίσια αυτά, έκανε λόγο για ορισμένους που διατυπώνουν αζημίως κριτική. «Αλλά τα λένε έχοντας ως δεδομένο ότι κάποιοι άλλοι, που είχαν την ατυχία να κυβερνούν θα πάρουν τη δύσκολη απόφαση», επισήμανε.

Δεν με απασχολούν εκλογικά θέματα

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να συζητήσει για το εάν θα παραιτηθεί από υπουργός, για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπαίνω σε αυτές τις συζητήσεις. Είχα την τύχη ή την ατυχία να διαχειριστώ την πιο δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση. Δικαιούμαι να πω ότι μειώνουμε το χρέος και είναι μια μικρή προσφορά στις επόμενες γενιές. Θέματα πολιτικά, εκλογικά, κομματικά δεν με απασχολούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.