ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απέγιναν οι «κηπουροί» του Γιώργου Παπανδρέου

Τι απέγιναν οι «κηπουροί» του Γιώργου Παπανδρέου

Κάποιοι έφυγαν νωρίς, άλλοι ρίχνουν γέφυρες και μερικοί θεωρούνται «τελειωμένοι»

Ο όρος «κηπουρός» δεν είναι νέος στην πολιτική ορολογία. Χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ΄50 στη χώρα μας. Απλά ο κ. Γ. Παπανδρέου επικαιροποίησε τον όρο και αναπαρήγαγε το είδος.

Τα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του είδαμε πολλούς «κηπουρούς» να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης με κύριο εφόδιο την στενή σχέση τους με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν σκωπτικά ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός συμπεριφερόταν σαν να είχε επηρεαστεί από το βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη «Ο κήπος με τα αγάλματα». Οι βουλευτές και όσοι είχαν αντίθετη άποψη έπρεπε να κάνουν τα αγάλματα ενώ για τα πάντα θα φρόντιζαν οι… «κηπουροί».

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου δεν πτοήθηκε από την ανοικτή κριτική που του είχε ασκήσει (στις αρχές του περασμένου χρόνου σε συνεδρίαση της ΚΟ ) ο κ. Γιώργος Φλωρίδης με τη φράση: «Δεν μπορείς να κάνεις υπουργό τον κηπουρό σου».

Σήμερα, μετά την κατάρρευση του κ. Παπανδρέου, οι λεγόμενοι «κηπουροί» βρίσκονται κυριολεκτικά σε κενό αέρος!

Αρκετοί από αυτούς απομακρύνθηκαν από τον «κήπο» του κ. Παπανδρέου, άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν και να αποκτήσουν δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα κατάθλιψης βλέποντας ζοφερό το μέλλον τους στην πολιτική.

Ας δούμε όμως τα πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου του 2009 όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θριάμβευσε με 43,9% των ψήφων και εξελέγη πρωθυπουργός:

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο καθηγητής και στενός συνεργάτης για πολλά χρόνια του κ. Παπανδρέου, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Πολλοί τον θυμούνται από την εποχή που ήταν αναπληρωτής υπουργός στο παλαιό κτήριο του «Αστέρα» στη συμβολή της βασιλίσσης Σοφίας με την Πανεπιστημίου, πίσω από στοίβες εγγράφων και χαρτών, κάτω από μια εταζέρα με αντίγραφα εκμαγείων…

Προέρχεται από το ΚΚΕ, θεωρητικός και για πολλούς το πιο δυνατό μυαλό που υπήρχε κοντά στον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς ήταν ο εμπνευστής της στρατηγικής αντιμετώπισης του κ. Βενιζέλου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 δίνοντας πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση.

Η στρατηγική αυτή ταύτιζε τον κ. Βενιζέλο με τη διαπλοκή και τα εξωθεσμικά κέντρα που ήθελαν να ελέγξουν και να αλώσουν το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κοτζιάς ήταν ο πρώτος στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου που ήρθε σε σύγκρουση μαζί του και απομακρύνθηκε. Αμέσως μετά τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου του πρότεινε τη θέση του υφυπουργού, στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον κ. Δημήτρη Δρούτσα, με τον οποίο επίσης γνωρίζεται από παλιά.

Ο καθηγητής θεώρησε μειωτική και προσβλητική την πρόταση και διέρρηξε τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώ το Μνημόνιο βοήθησε να δημιουργηθεί ένα αγεφύρωτο χάσμα. Σήμερα ο κ. Κοτζιάς «φλερτάρει» πολιτικά με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: Ο εξ απορρήτων συνεργάτης, καθηγητής, μεγαλοδικηγόρος, άνθρωπος ευφυής που συνδέθηκε στενά με τον κ. Γ. Παπανδρέου και τα αδέλφια του. Οι σχέσεις τους έγιναν στενές όταν ο κ. Παπανδρέου ήταν ο εκφραστής ριζοσπαστικών αντιλήψεων στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Πολλοί μάλιστα θυμούνται τον κ. Παμπούκη στις ειρηνευτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες που έπαιρνε ως υπουργός Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου πριν από τα χτυπήματα των Αμερικανών στην πρώην Γιουγκοσλαβία να αποτελεί το πιο ενημερωμένο και δυναμικό στέλεχος των ελληνικών αποστολών.

Ο κ. Χάρης Παμπούκης ήταν το πιο ισχυρό πρόσωπο της πρώτης κυβέρνησης που σχημάτισε ο κ. Παπανδρέου. Ορίσθηκε υπουργός Επικρατείας αλλά ουσιαστικά «πρωθυπουργεύων» αφού είχε την αρμοδιότητα συντονισμού ολόκληρης της κυβέρνησης (Δεν είναι τυχαίο ότι το γραφείο του βρισκόταν στο Μαξίμου).

Ο κ. Παμπούκης ήταν ο εμπνευστής και ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι θα υλοποιούσε το fast track με την προσέλκυση επενδύσεων. Συνδέθηκε με το ενδιαφέρον του σεϊχη του Κατάρ για το Ελληνικό. Η πολυπραγμοσύνη του έστρεψε εναντίον του πολλούς υπουργούς. Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση στα μέσα του 2011 με αφορμή την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και έκτοτε αποσύρθηκε αφού δεν ήταν βουλευτής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι αιτίες ήταν σημαντικότερες και βαθύτερες.

Ο κ. Παμπούκης είναι ο μόνος από τους πρώην στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου που μπορεί να γίνει συνομιλητής του κ. Βενιζέλου. Αν δεν έχει ήδη γίνει….

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ο δήμαρχος Πάρου εντυπωσίασε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια κάποιων θερινών διακοπών του στο νησί. Αποτύπωνε την εικόνα και την ανάγκη νέων προσώπων, ο κ. Παπανδρέου ήθελε να προβάλλει νέα πρόσωπα αφού θεωρούσε ξεπερασμένο το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ραγκούσης με τις πλάτες του Προέδρου, βρέθηκε από το πουθενά εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Επικρατείας, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πανίσχυρος Υπουργός Εσωτερικών. Συγκέντρωσε μεγάλες αντιπάθειες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λόγω της ταχείας ανέλιξής του αλλά και του χαρακτήρα του.

Ο κ. Ραγκούσης χρησιμοποιώντας τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, θέλησε να ανοίξει τη δική του περπατησιά, να αποτινάξει το χαρακτηρισμό του «κηπουρού». Διείδε έγκαιρα την ταχύτατη προσωπική φθορά του κ. Παπανδρέου και σχημάτισε, μαζί με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο και την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, την ομάδα των «τριών» που τάραξε, αρχικά, τα νερά αλλά στη συνέχεια αυτοδιαλύθηκε. Αιτία οι διαφορετικές προσωπικές στρατηγικές όσων συμμετείχαν σε αυτήν.

Οι σχέσεις του με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο είναι εχθρικές και αυτό επιβεβαιώθηκε από το τελευταίο άρθρο του με το οποίο αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Ραγκούσης, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, θα αγωνιστεί για να εκλεγεί βουλευτής αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική του επιβίωση. Προς το παρόν αναζητεί την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πρώην σύμβουλος του κ. Κώστα Σημίτη, «έδεσε» με τον κ. Παπανδρέου από την εποχή που ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίστηκε καταστροφική και έπληξε καίρια το πολιτικό του προφίλ. Ο κ. Βενιζέλος επανειλημμένως πήρε αποστάσεις από τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών και σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο ότι θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες.

Αν παρέμενε ο κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα προστάτευε τον κ. Παπακωνσταντίνου τοποθετώντας τον σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Με τον κ. Βενιζέλο όμως αυτό είναι απίθανο.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι έντονα προβληματισμένος αφού γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η εκλογή του με σταυρό προτίμησης. Έχοντας εγκαταλείψει την παλαιά εκλογική του περιφέρεια, το νομό Κοζάνης, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει σε αυτή και ακόμα πιο δύσκολο να εκλεγεί παρόντος του κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.

Γι' αυτό και έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου. Περισσότερο όμως τον απασχολεί να μην αποτελέσει το μοναδικό και εξιλαστήριο θύμα της μνημονιακής πολιτικής αφού η υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ (της διόγκωσης του ελλείμματος) γνωρίζει ότι μπορεί να τον οδηγήσει σε περιπέτειες.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του κ. Παπακωνσταντίνου στην πολιτική δεν διαγράφεται ευοίωνο.

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Στενός φίλος του κ. Παπανδρέου, επιχείρησε να παίξει το ρόλο του «γκουρού της επικοινωνίας» που είχε παλαιότερα ο κ. Κώστας Λαλιώτης. Μπήκε στη Βουλή μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αμέσως μετά ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Πολιτισμού.

Προετοίμαζε την κάθοδό του στην Α΄ Αθηνών αλλά οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ καθιστούν αδύνατη την εκλογή του. Γνωρίζει ότι η απομάκρυνση του κ. Παπανδρέου τον αποδυναμώνει ενώ η ταύτισή του και η σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό λειτουργεί αρνητικά πλέον.

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό με την ιδιότητα του αρμόδιου υπουργού για τον Τουρισμό, ενώ οι επιδόσεις του στον τομέα του Πολιτισμού δεν είναι ενθαρρυντικές.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει αναθέσει τα διοικητικά καθήκοντα του υπουργείου στη γενική γραμματέα κ. Λίνα Μενδώνη. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και φίλος του Νικολάου (του γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου) δεν είναι φτιαγμένος για τη σκληρή και αδυσώπητη μάχη του σταυρού (οι άσπονδοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι τον αποκαλούν «πρίγκηπα Παύλο»).

Αν διαπιστώσει ότι η εκλογή του είναι δύσκολη ή απίθανη τότε δεν θα είναι υποψήφιος ενώ δύσκολα θα βρει δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα ηγεσία.

Η. ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Πρώην Αριστερός, από τα πρόσωπα που πίστεψε και προώθησε ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθετώντας τον σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στην πρώτη κυβέρνηση που σχημάτισε δεν τον συμπεριέλαβε, στον ανασχηματισμό όμως του ανέθεσε τα καθήκοντα του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Μόσιαλος βρίσκεται ήδη στη νέα εποχή διεκδικώντας την πολιτική του επιβίωση.

Με την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από τις Κάννες και με την απειλή ανατροπής του ο κ. Μόσιαλος αντιλήφθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πλέον ένα «καμμένο χαρτί» που κινδύνευε να κάψει και τον ίδιο.

Ενώ λοιπόν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου συζητούσαν στο Μαξίμου για τους τρόπους αντιμετώπισης της εσωκομματικής κρίσης, που οδήγησε τελικά στην παραίτηση Παπανδρέου, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος συσκεπτόταν με την ομάδα των «3» στο γραφείο του κ. Λοβέρδου προκαλώντας την οργή των «παπανδρεϊκών».

Αυτό φαίνεται ότι του στοίχισε την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου μετά από βέτο του κ. Παπανδρέου. Ο Ηλίας Μόσιαλος στηρίζει πλέον ανοικτά τον κ. Βενιζέλο και στοχεύει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ενώ γνωρίζει ότι είναι δύσκολη η εκλογή του στην επόμενη Βουλή. Δεν κρύβει την αντιπάθειά του προς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ για όσα συνέβησαν με τη φαεινή ιδέα του να κλείσει την ΕΤ-1 ενώ αφήνει αιχμές για την αποτελεσματικότητα του κ. Πάνου Μπεγλίτη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου.

Γι' αυτό και επιδιώκει να κάνει αυτό που ξέρει τόσο καλά, να είναι «ο άνθρωπος του Προέδρου».

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Η γνωριμία της με τον κ. Παπανδρέου σε γυμναστήριο της Νέας Ερυθραίας την οδήγησε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ρόλο εξωκοινοβουλευτικής υπουργού. Άνθρωπος χαμηλών τόνων δεν κατάφερε να κάνει πράξη το όραμα για «Πράσινη Ανάπτυξη» και απομακρύνθηκε από το υπουργείο μετά από παρέμβαση του κ. Γιώργου Μπόμπολα, όπως ακούγεται.

Την ώρα που όλοι μιλούσαν για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και άνοιγαν μια νέα αγορά, η κ. Μπιρμπίλη έδινε συνεντεύξεις ακτιβιστικού χαρακτήρα, άνευ πολιτικού ενδιαφέροντος, λένε στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και ο δραστήριος υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης κατάφερε να την αναπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο.

Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου δεν άφησε χωρίς δουλειά την κ. Μπιρμπίλη. Την τοποθέτησε εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Η θητεία της κ. Μπιρμπίλη είναι πενταετής κάτι που της επιτρέπει να απολαμβάνει εργασιακή ασφάλεια για τα επόμενα πέντε χρόνια και μάλιστα έναντι ενός μηνιαίου μισθού που ξεπερνά τις 6.000 ευρώ. Μακρυά από την Αθήνα, στην πόλη του φωτός.

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η επανάκαμψη της κ. Μπιρμπίλη στο ΠΑΣΟΚ και στην κεντρική σκηνή είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2009 βρέθηκε από διπλωματικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και μετά από λίγο καιρό υπουργός.

Οι σχέσεις του με το σύστημα ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ανύπαρκτες, ο κ. Δρούτσας επιβλήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Συνέβαλε και ο ίδιος βέβαια επιτιθέμενος στους βουλευτές για τα προνόμιά τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μείζον εσωκομματικό ζήτημα. Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές, όπως οι κ.κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Μ. Κατρίνης τον επέκριναν δημόσια.

Την χρήση των προνομίων του Έλληνα ευρωβουλευτή απολαμβάνει όμως ο κ. Δρούτσας εδώ και 8 μήνες. Στον ανασχηματισμό του καλοκαιριού ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών παραιτούμενος από τη θέση του ευρωβουλευτή. Πρώτος επιλαχών ήταν (…κατά σύμπτωση) ο κ. Δ. Δρούτσας που κατέλαβε τη θέση του.

Ο κ. Δρούτσας θα πρέπει να προσπαθήσει, πολύ για να πείσει τον κ. Βενιζέλο να τον συμπεριλάβει (σε εκλόγιμη βέβαια θέση) στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες ευρωεκλογές.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η πολιτική καριέρα του Σπύρου Κουβέλη απογειώθηκε μετά τη γνωριμία του, σε ένα αεροπορικό ταξίδι με τον κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον τοποθέτησε, σε εκλόγιμη θέση, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του 2007. Προερχόμενος από το χώρο της Οικολογίας ο κ. Κουβέλης κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του κ. Παπανδρέου.

Στις εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών αλλά δεν ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος όπως ανέμεναν αρκετοί. Ο πρωθυπουργός του ανέθεσε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών, θέση στην οποία έμεινε εως τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου.

Στην ψηφοφορία για το Νέο Μνημόνιο ο Σπύρος Κουβέλης ψήφισε «όχι» με αποτέλεσμα να διαγραφεί. Πολλοί ερμηνεύουν την κίνησή του ως ηρωική έξοδο αφού ο κ. Κουβέλης γνωρίζει ότι δεν έχει μέλλον σε ένα ΠΑΣΟΚ που πρόεδρό του δεν θα έχει τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ενδεχομένως να βλέπει τη συνέχεια του στην πολιτική μέσα από τις τάξεις της Δημοκρατικής Αριστεράς ή των Οικολόγων. Η κυβερνητική και κοινοβουλευτική του όμως θητεία αποτιμάται αρνητικά από τους συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.

Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου, με στενούς δεσμούς με την οικογένεια.

Θεωρείται ο εμπνευστής του Open.gov που όμως γρήγορα μπήκε στο «ράφι». Μνημειώδεις έμειναν οι συγκρούσεις του με την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Γιάννης Πανάρετος αντλώντας δύναμη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, συμπεριφερόταν ως υπουργός και πολλές φορές «καπέλωνε» πολιτικά την κ. Διαμαντοπούλου.

Πιο έμπειρη και μεθοδική η τελευταία κατάφερε να τον εξουδετερώσει και να αποτελέσει παρελθόν για το Υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Πανάρετος δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.