ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής για την αυτοκτονία του 77χρονου

Αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής για την αυτοκτονία του 77χρονου

Η αυτοκτονία του συνταξιούχου στο Σύνταγμα προκάλεσε παράταιρα και φθηνά σχόλια γιατί κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα τα πράγματα δεν είναι ίδια και γιατί κάποιοι δεν διακατέχονται από τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η αυτοκτονία του 77 συνταξιούχου φαρμακοποιού στην πλατεία Συντάγματος συντάραξε το πανελλήνιο και προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός της Βουλής.

«Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία μας πρέπει όλοι πολιτεία και πολίτες να στηρίξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας, που βρίσκονται σε απόγνωση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε συγκλονισμένος. «Δυστυχώς, δεν είναι ο πρώτος.Έχουμε ρεκόρ αυτοκτονιών.Αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για την εθνική κατάθλιψη και την ανάγκη να βγούμε, μια ώρα αρχύτερα, από την κρίση. Θάνατος δεν είναι μόνο να πεθαίνει κανείς, αλλά και να ζει σε απόγνωση, χωρίς ελπίδα. Αυτό ακριβώς κάνει το χρέος μας πιο βαρύ και πιο επείγον! Να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα! Να βγάλουμε τους Έλληνες από την απελπισία!», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Φθηνά σχόλια»

Η αυτοκτονία του συνταξιούχου στο Σύνταγμα προκάλεσε παράταιρα και φθηνά σχόλια γιατί κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα τα πράγματα δεν είναι ίδια και γιατί κάποιοι δεν διακατέχονται από τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το μόνο που αξίζει σε μια υπαρξιακή απόφαση ενός ανθρώπου είναι ο σεβασμός.

«Αιδώς Αργείοι. Οι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τα δεινά και την απελπισία του ελληνικού λαού, αυτοί που επιτίθενται με συκοφαντίες και ψέματα σε κάθε τμήμα εργαζομένων που αντιπαλεύει τη φτώχεια, θα έπρεπε τουλάχιστον να σιωπούν μπροστά στα αποτρόπαια αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής τους, αντί να παριστάνουν τους σωτήρες και τους ευαίσθητους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Η σφαίρα το πρωί στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη. Ένας αυτόχειρας δεν είναι απλά ένας νεκρός. Τι είδε αυτός ο άνθρωπος από τον πολιτικό κόσμο; Είδε από όλους αυτούς που έκλεβαν τα λεφτά του τόσα χρόνια, ότι κανένας δεν πήγε φυλακή. Είδε ότι δεν μπόρεσαν να τον διευκολύνουν με τα δάνειά του. Είδε ότι του έκοψαν τη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι είχαν πει ότι δεν θα συμβεί αυτό. Και το είχα πει: Όταν ο κόσμος αρχίζει να αυτοκτονεί στο Σύνταγμα, τότε θα έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής», κατέλεξε ο Γ. Καρατζαφέρης.

«Βάρβαρη πολιτική»

«Το δραματικό τέλος που έδωσε στη ζωή του ο συνάνθρωπος μας αναδεικνύει με τον πιο θλιβερό τρόπο τα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα πολλαπλά βάρη που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής και η σχέση τους με την αύξηση των αυτοκτονιών έχει εδώ και καιρό επισημανθεί από τις έρευνες των ειδικών φορέων. Είναι καιρός να σταματήσει η βάρβαρη πολιτική που καταδικάζει το λαό στη χώρα μας, αλλά και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στη φτώχεια και την απόγνωση. Πρέπει να προτάξουμε τους συλλογικούς αγώνες και την αλληλεγγύη ως ασπίδα προστασίας όλων απέναντι στη βία της φτώχειας και της εξαθλίωσης».

«Ο τραγικός θάνατος του συμπολίτη μας καταγράφει τα αδιέξοδα της πολιτικής που τεμάχισε την κοινωνία», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης από τη Δημοκρατική Αριστερά. «Μαρτυρά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Την ώρα που αυτή η πολιτική συνεχίζεται, απουσιάζει δραματικά και το ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας των χειμαζόμενων πολιτών».

«Να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη»

«Το γεγονός ότι ένας συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος, είναι ένδειξη της απελπισίας και της απόγνωσης στην οποία έχει βρεθεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που βλέπει να αλλάζει η ζωή του με βίαιο τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης. «Ο πολιτικός κόσμος της χώρας, αντί να επενδύει στην απόγνωση και τη δίκαιη οργή των πολιτών, οφείλει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το σχέδιο και τις προτάσεις που έχει, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και να στηριχθούν αποτελεσματικότερα εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

«Η απελπισία της κοινωνίας, εμπρός στην εξαθλίωση στην οποία την σπρώχνουν οι καταστροφικές και άδικες πολιτικές της κυβέρνησης, φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασινων. « Αναφορές ήδη μιλούν για σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία δύο χρόνια του μνημονίου. Η δίκαιη οργή όλων μας πρέπει να γίνει μοχλός για τερματισμό των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών, που επιβάλλουν την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των εξωτερικών δανειστών αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των πολιτών της. Πρέπει να τιμωρηθούν όλοι όσοι μας έφεραν ως εδώ, προκειμένου να οικοδομήσουμε εναλλακτικές λύσεις διεξόδου, με την κοινωνία μπροστά. Κανένας συμπολίτης μας αναλώσιμος στις πολιτικές τους! Η ζωή δεν χρεοκοπεί και η Βουλή οφείλει να το ακούσει και να το σεβαστεί».

Εντός της Βουλής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης δήλωσε απρόθυμος για μια «εκμετάλλευση τραγικών γεγονότων» και υπογράμμισε: «Είναι γνωστό πού οδηγούνται τα λαϊκά στρώματα με την πολιτική που ακολουθείται. Ο εργαζόμενος, ο παραγωγός του κοινωνικού πλούτου, με την επιστήμη, την τεχνολογία και τον πλούτο στα ύψη, καλούνται να ζήσουν 20, 30 και 50 χρόνια πριν. Γιατί το σύστημα τέλειωσε. Είτε είστε έτοιμοι να το παραδεχθείτε - εσείς και ο λαός - είτε όχι».

«Θα έπρεπε να είχαν αυτοκτονήσει εκείνοι οι πολιτικοί που αποφάσισαν εν γνώσει τους να βάλουν αυτό το λαό σε μια μέγγενη της Νέας Τάξης Πραγμάτων» , είπε ο πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» Πάνος Καμμένος.

«Η κατεστημένη πολιτική ηγεσία, έχει αφαιρέσει από πολλούς Έλληνες την προσωπική αξιοπρέπεια - και σήμερα ένας αυτόχειρας στο Σύνταγμα, έδωσε τέλος στη ζωή του, δηλώνοντας πως δεν έχει τα μέσα, όχι για σκυφτή ζωή, αλλά για ορθό ανάστημα», σχολίασε ο επικεφαλής της Κοινωνικής Συμφωνίας, Χάρης Καστανίδης.

Διαβάστε ακόμη: Δήλωση Παπαδήμου για την αυτοκτονία του φαρμακοποιού

Ε. Βενιζέλος: Συγκλονιστική η αυτοκτονία στην πλατεία Συντάγματος
Α. Σαμαράς: Χρέος μας να βγάλουμε τους Έλληνες από την απελπισία