ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναυάγιο στη σύσκεψη – Πάμε για εκλογές

Ναυάγιο στη σύσκεψη – Πάμε για εκλογές

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Μετά και την αποτυχία των συνομιλιών, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές τον Ιούνιο.

Την Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, για να οριστεί το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

17: 49 Αλέκα Παπαρήγα: Μπροστά στο λαό στέκεται ένα παλαιό δίλημμα με καινούρια μορφή. Αριστερά ή Δεξιά κυβέρνηση. Σπέρνουν χάρτινες προσδοκίες. Δεν θέλουν αλλαγή πολιτικής. Μπορεί να έχουμε και αλλαγή χορωδίας. Το τραγούδι θα είναι στον ίδιο σκοπό και στα ίδια λόγο. Με τα σημερινά δεδομένα, η μόνη ευκαιρία και η ανάγκη που έχει ο λαός πριν είναι πολύ αργά, είναι να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το κόμμα που δεν μπορούν να το υποτάξουν, να το βάλουν στο χέρι. Το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει στη λαϊκή διακυβέρνηση που ο λαός θα κατακτήσει, που ο λαός θα αναδείξει, τη διακυβέρνηση λαϊκής εξουσίας.

17: 43 Αλ. Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός στις 6 Μαΐου έκανε ένα σημαντικό βήμα. Με την ψήφο του κατέστησε άκυρο το μνημόνιο και καταδίκασε τις δυνάμεις που ευθύνονται για τις πολιτικές της εξαθλίωσης. Ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερη δύναμη και μπλόκαρε το σχηματισμό κυβέρνησης του μνημονίου. Για μερικές χιλιάδες ψήφους όμως, βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση και δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη την προεκλογική μας υπόσχεση, να σχηματίσουμε κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ανοικοδομήσει τη χώρα. Αμέσως μετά τις εκλογές, καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επηρεάσουμε προς θετική, προοδευτική κατεύθυνση τις εξελίξεις. Να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί κατ' ελάχιστον τη λαϊκή ετυμηγορία.

Τα κόμματα του μνημονίου και προσωπικά οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους προς την κ. Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας. Το μόνο που έκαναν ήταν επί της ουσίας να μας θέσουν ένα δίλημμα. Ή μνημόνιο ή εκλογές. Ενδεχομένως με την κρυφή ελπίδα είτε ότι θα μας εκβιάσουν να προσχωρήσουμε στο μνημονιακό μπλοκ, είτε ότι θα καταφέρουν στις νέες εκλογές να φέρουν για τους εαυτούς τους ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα.

Πήραμε την απόφαση να μην προδώσουμε τις δεσμεύσεις μας. Τα κόμματα του μνημονίου ζητούσαν να αφήσουμε τη χώρα δίχως ελπίδα. Να βάλουμε και τη δική μας υπογραφή στα μέτρα της εξαθλίωσης. Δεν τους κάναμε τη χάρη. Αντισταθήκαμε με όλες τις δυνάμεις της ψυχής μας. Οι δυνάμεις του χθες, που κατεδάφιζαν τη χώρα και την κοινωνία, ψάχνουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης. Επιμένουν να απειλούν και να τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό. Δεν καταλαβαίνουν ότι λαός που τόσο σκληρά δοκιμάζεται, δεν μπορεί πλέον να εκβιάζεται.

Ήρθε η ώρα να στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις δυνάμεις που κατεδάφιζαν την κοινωνία. Να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Το χρωστάμε στην ιστορία της πατρίδας μας, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές.

17: 23 Α. Σαμαράς: Η χώρα μας ζει τις πιο κρίσιμες στιγμές από τη Μεταπολίτευση. Κάποιοι οδηγούν τη χώρα σε περιπέτεια. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις δυο πιο σπουδαίες εθνικές προτεραιότητες. Προτεραιότητά μας παραμένει η αλλαγή του μνημονίου που οδηγεί τη χώρα στην ύφεση. Πριν τις εκλογές είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Μετά τις εκλογές έκανα τα πάντα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ορισμένοι δεν άκουσαν. Δεν θα το βάλουμε κάτω. Η Ευρώπη καταλαβαίνει ότι η μονόπλευρη λιτότητα διαλύει τα πάντα. Κάποτε ήμουν μόνος. Τώρα τα λένε οι περισσότεροι. Αρκεί να μείνουμε στην Ευρώπη.

Αυτή τη φορά, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, θα πρέπει να μη βρεθούμε διχασμένοι, να ενωθούμε. Απέναντί μας όσοι υπερασπίζονται ένα ξεπερασμένο χθες και υπονομεύουν την προοπτική της χώρας. Όσους θέλουν ανοχύρωτες τις πόλεις και τις γειτονιές από τους λαθρομετανάστες. Όσους κλείνουν λιμάνια, διώχνουν τουρίστες. Όσους τάζουν παροχές από λεφτά που δεν υπάρχουν. Ήδη δημιουργούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες. Ταυτίζονται τόσο πολύ με τις εμμονές τους στο ανέφικτο και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τη μοναδική ευκαιρία που έχει μπροστά της.

Απέναντί μας στέκονται όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, πασχίζουν να τη βγάλουν από την Ευρώπη. Φέρονται με απίστευτη αλαζονεία και απίστευτη ανευθυνότητα. Μας λένε ότι θέλουν να αλλάξει το μνημόνιο. Μακάρι να ήθελαν αυτό. Στην πραγματικότητα δημιουργούν χειρότερο πρόβλημα. Έκαναν ήδη ζημιά με τις δηλώσεις τους.

Κι από την άλλη έχουμε τις δημιουργικές, φιλελεύθερες δυνάμεις που αγωνιζόμαστε να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Ελληνίδες, Έλληνες, το μήνυμα που στείλατε είναι ξεκάθαρο. Ναι στην παραμονή στο ευρώ, όχι στις πολιτικές συντριβής. Χρειάζονται άμεσα πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας, υποστήριξης των πιο αδύναμων πολιτών. Το μήνυμά σας το έλαβα και θα αγωνιστώ να το κάνω πράξη. Καλώ όλους τους Έλληνες που νοιάζονται για τα παιδιά τους, πέρα και πάνω από κόμματα, να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο ελπίδας και υπευθυνότητας. Η ΝΔ δέχθηκε ακόμη και να γίνει κυβέρνηση με όλους τους άλλους, αρκεί να μείνουμε στο ευρώ. Πέσαμε σε ένα τοίχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας. Οι εκλογές είναι αναπόφευκτες παρά την εντολή του ελληνικού λαού. Στις εκλογές θα αναμετρηθούν οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός μηδενισμού παρέα με έναν τυχοδιωκτικό λαϊκισμό κι από την άλλη ένα φιλοευρωπαϊκό μέτωπο, με τις δυνάμεις της παραγωγής, της ελπίδας. Θα αναμετρηθεί το χθες και το αύριο. Φθάνει να είμαστε ενωμένοι, αληθινά ενωμένοι, όσο ποτέ. Αυτό είναι το μήνυμα της πατρίδας μας.

17: 20 Μεγάλη ήταν η ένταση που επικράτησε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέει η Κουμουνδούρου. Αντιπαράθεση υπήρξε και για το ζήτημα του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ.

17:04 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο.

16:43 Απάντηση ΝΔ στον Π. Καμμένο: Θα δημοσιευτούν τα πρακτικά και θα γελάσει ο κάθε "Καμμένος"

16: 37 Ανακοίνωση της Προεδρίας για το ζήτημα των εγγράφων του κ. Καμμένου. Σύμφωνα με την Προεδρία, ο κ. Καμμένος παρακάλεσε την Προεδρία να παραδώσει τα συγκεκριμένα έγγραφα στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις θέσεις του.

16: 34 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μεγάλη ένταση κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

16: 33 Η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη το πρωί θα υπάρξει συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.

16:26 Π. Καμμένος: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης κάναμε μια ύστατη προσπάθεια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στη συνάντηση, από την οποία είχαμε αποκλειστεί. Καταθέσαμε τις επτά θέσεις μας. Αναφερθήκαμε με απόλυτη σαφήνεια στα εθνικά θέματα που δεν συζητήθηκαν, με ευθύνη των δυνάμεων του μνημονίου. Αναφερθήκαμε στα μέτρα του Ιουνίου και στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά με τη ρευστότητα, την απόσυρση καταθέσεων, κάνοντας δυνατή μια εθνική λύση που θα μπορούσαν να στηρίξουν βουλευτές των κομμάτων που μετέχουν στη σύνθεση της νέας Βουλής. Δεν είχαμε ανταπόκριση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στα επτά σημεία, πλην αυτου για τη διαγραφή χρέους. Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κουβέλης, ενώ στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαγραφή κυβέρνησης συμφώνησαν, δεν υπήρχε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης.

Επίσης, καταθέσαμε σαφέστατο οδικό χάρτη για το πώς μπορεί να γίνει εκτελεστό το σχέδιό μας. Ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης και ξεκαθαρίσαμε ότι για να προχωρήσουμε στην καταγγελία των συμβάσεων, χρειάζονται 180 βουλευτών. Οι προτάσεις μπλοκαρίστηκαν από τους συγκυβερνώντες, που θέλουν να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του μνημονίου.

Ξεκαθαρίσαμε ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, εκτός από τη συμμετοχή των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά. Προχωράμε σε μια προεκλογική περίοδο που ο λαός πρέπει να αποφασίσει. Θέλει να ζει υπό τις απειλές της κ.Μέρκελ και των τραπεζών; Θέλουμε να συνεχίσουμε στην πατρίδα μας ο κ. Φούχτελ να ειναι κυβερνήτες ενός ελεύθερου τόπου; Ή θέλουμε να έχουμε μια Ελλάδα ελεύθερη που με σκληρή δουλειά, με αλλαγή των δομών που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση; Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τη γνώμη των πολιτών και δεν θα αλλάξουμε τις απόψεις μας κάτω από καμία πίεση. Ο λαός θα δώσει την απάντηση. Ελπίζω αρκετά σύντομα.

16:17 Φ. Κουβέλης: Η χώρα οδεύει προς εκλογές. Η σύσκεψη δεν απέφερε καρπούς. Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αρχηγών για να υπάρξει μία λύση έτσι ώστε η χώρα να αποφύγει την προσφυγή σε νέες εκλογές. Κατέθεσα άλλη μια φορά την πρόταση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, που θα μπορούσε να στηρίζεται σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία με φερέγγυα πρόσωπα και συμμετοχή των δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την αποδέσμευση από τους όρους του μνημονίου.

Πρότεινα ότι στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας θα έπρεπε να υπάρξει ρητή και ειδική δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων για την άμεση έναρξη συστηματικής και επίμονης διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση από τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, με ενέργειες που θα αφορούν στην άρση της νομοθεσίας που επέβαλλε τη μείωση των κατώτατων μισθών και παρέσυρε το σύνολο των αμοιβών. Η πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση δεν έγινε δεκτή.

Πρέπει να σας πω ότι τη συμμετοχή του δευτέρου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, επέμενα ότι πρέπει να την εξασφαλίζει αυτή τη συμφωνία. Δεν ετέθη καν στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο κυβέρνησης προσωπικοτήτων, από τεχνοκράτες. Πρόταση που από χθες το βράδυ είχα απορρίψει. Θέλω να πω με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα ότι η ΔΗΜΑΡ έκανε ό, τι ήταν δυνατόν, έκανα ό,τι μπορούσα προκειμένου να μην υπάρξει προσφυγή της χώρας σε νέες εκλογές. Με επίγνωση να εξυπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Η κάθε δύναμη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Έπραξα ό, τι ήταν δυνατόν. Εξήντλησα κάθε περιθώριο. Δυστυχώς, η πρότασή μας απερρίφθη. Από την πρώτη στιγμή κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν την πολιτική επιλογή να προσφύγει η χώρα σε νέες εκλογές, με τη στενή επιλογή να υπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον. Που για εμάς ουδέποτε κυριάρχησε ως κριτήριο. Αυτό που κυριάρχησε ήταν να υπηρετήσουμε την χώρα και την κοινωνία. Εμείς δεν θέλαμε τίποτα. Δεν είχαμε καμία άλλη επιδίωξη. Παρα μόνον την ικανοποίηση να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν στα χέρια τους τα συμπεράσματα. Αυτοί θα κρίνουν για το πώς συμπεριφέρθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις.

16: 11 Στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού ο Αντώνης Σαμαράς.Σε λίγα λεπτά αναμένεται δήλωσή του. Σε λίγα λεπτά αναμένεται δήλωσή του. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι ναυάγησε η σύσκεψη και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

16: 11 Η Προεδρία επιβεβαιώνει το ναυάγιο της σύσκεψης και συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα πάει τη χώρα σε εκλογές.

16: 06 Ε. Βενιζέλος: Η χώρα οδεύει σε εκλογές επειδή κάποιοι έθεσαν πάνω από το εθνικό συμφέρον το στενό κομματικό τους συμφέρον. Παρερμηνεύουν την εντολή του ελληνικού λαού. Ο λαός μας είπε ότι δεν θέλει νέες εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, ότι θέλει να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να δώσουμε ξανά αισιοδοξία, εθνικό σχέδιο για το μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Άρα, μπορούσε και μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα πολύ λιγότερο απ' οτι μέχρι τις εκλογές. Παρά ταύτα, από την πρώτη στιγμή, τηρήσαμε μια υπεύθυνη στάση. Ζητήσαμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων για να κάνουμε μια εθνική προσπάθεια, να βελτιώσουμε τις συνθήκες.

Προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει με τη ΔΗΜΑΡ κυβέρνηση της Αριστεράς. Υιοθετήσαμε την πρόταση Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι υπήρχε μια ελάχιστη βάση συνεννόησης, ανεξαρτήτως των λεκτικών διαφορών. Αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ. Κουβέλη ότι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Σήμερα ακούσαμε μία πρόταση του κ. Καμμένου για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δηλαδή να καταγγείλλει τη σύμβαση και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Δεν ήταν η εντολή του ελληνικού λαού.

Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Έλληνες. Δεν το δέχθηκαν. Είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σύσκεψης. Θα δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων, τις σκοπιμότητες. Θα δει ότι δυστυχώς επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός, μικροκομματισμός. Είναι πολλοί αυτοί που ειδικεύονται στο εμπόριο ψευδαισθήσεων.

Η πατρίδα μπορεί να σωθεί αν το θελήσουν οι Έλληνες πολίτες. Θα σταθμίσουν, θα δουν τι είναι αληθινό και τι ψευδεπίγραφο και θα κάνουν μια ιστορικά πιο ώριμη επιλογή. Δεν έπρεπε να πάμε εδώ. Ας πάμε ενωμένοι με τον καλύτερο τρόπο. Ας πάμε στο καλύτερο και, για όνομα του Θεού, ας μην πάμε προς το χειρότερο.

15:59 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη στη 1 το μεσημέρι θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ώστε να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και στη συνέχεια να γίνουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών.

15: 58 Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. "Η διαβούλευση τελείωσε" περιορίστηκε να πει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης. Οι πολιτικοί αρχηγοί οδηγούνται προς τα κομματικά τους γραφεία για δηλώσεις.

15: 57 Π. Καμμένος: Προτείναμε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Δεν δέχθηκαν. Προτιμούν μια κυβέρνηση των δανειστών.

15:57 Απεχώρησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

15: 56 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Διαβάστε επίσης:

Οι διάλογοι των αρχηγών που οδήγησαν σε κάλπες

Α. Σαμαράς: Κάποιοι οδηγούν τη χώρα σε περιπέτεια

Α. Τσίπρας: Να στείλουμε στο «χρονοντούλαπο» τις δυνάμεις του «χθες»

Μετωπική Τσίπρα-Βενιζέλου στη σύσκεψη στο Προεδρικό

Ε. Βενιζέλος: Η χώρα οδεύει σε εκλογές

Φ. Κουβέλης: Κάποιοι κοιτούν το κομματικό τους συμφέρον

Π. Καμμένος: Κάποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν το μνημόνιο

Αδειάζει τον Καμμένο η Προεδρία της Δημοκρατίας για τα έγγραφα

ΝΔ: Θα γελάσει και ο κάθε Καμμένος

Παπαρήγα: Το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο μαντρί