ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή στον διπολισμό ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Επιστροφή στον διπολισμό ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Ελέω αξιωματικής αντιπολίτευσης και ΣΥΡΙΖΑ, ο πολιτικός χάρτης αναδιαμορφώνεται στα πρότυπα του παλαιού δικομματισμού μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Ποιες είναι μεγάλες μάχες που έρχονται στη Βουλή;

Η αναβίωση του ιστορικού δίπολου είναι κάτι που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη έχει πέσει πλέον στην 3η θέση. Η παγίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, είναι μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό που μελετάται από τους επιτελείς στην Ηρώδου Αττικού από την οποία όμως το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι δεν επηρεάζει την κυβερνητική πολιτική που έχει χαραχθεί.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε χθες κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει ότι «το 41% δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή αλλά με αυξημένη ευθύνη». Όπως είπε, το «πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε». Επόμενο ορόσημό μας είναι οι ευρωεκλογές, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ και ζήτησε μεταξύ άλλων «καθαρή νίκη» και στις ευρωεκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν μεγαλύτερης σημασίας, από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, την στάση που θα τηρήσει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στα κορυφαία ζητήματα, για τα οποία σχεδιάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η ίδρυση μη-κρατικών Πανεπιστημίων καθώς επίσης ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Για αυτό όπως εκτιμούν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κυβερνητική πίεση που θα έχει ως στόχο να αναγκάσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να αποδείξει ότι το πηδάλιο του κόμματος δίνει ρότα προς το κέντρο.

Διαφορετικά, όπως λένε υψηλόβαθμοι παράγοντες, θα δικαιώσει την κυβερνητική πρόβλεψη που θέλει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να στρίβει το «τιμόνι» προς τα αριστερά και διατηρώντας έτσι την απόσταση του από το εκσυγχρονιστικό κέντρο. Ανεξαρτήτως από την κατεύθυνση που θα δώσει στο πηδάλιο του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές ότι δεν θα αφήσουν στο απυρόβλητο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τα τροχιοδεικτικά πυρά εκτοξεύτηκαν ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση με αφορμή την υπόθεση της νέας συμμαχικής κυβέρνησης των σοσιαλιστών στην Ισπανία.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι πλέον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αφού όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης αυτοί «παίζουν μαξιλαροπόλεμο και τσακώνονται αν θα είναι πρόεδρος ο Μπέπε Γκρίλο ή ο Τραμπ» και ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να μην ασχολούνται καθόλου με όσα γίνονται στην αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό του αποτύπωμα και την ισχυρή πρωτοκαθεδρία της ΝΔ λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή ηγούμαι του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη».

Οι επόμενες μάχες της Βουλής

Οι μεγάλες μάχες και το πρώτο crash test θα δοθούν μέσα στη Βουλή αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη 23 του μηνός και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, σε δύο διπλές συνεδριάσεις, ενώ αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως συνηθίζεται λίγο πριν από τις γιορτές, και συγκεκριμένα τη φετινή χρονιά στο διάστημα 13-17 Δεκεμβρίου.

Τα φώτα, ωστόσο, είναι στραμμένα και στη συνεδρίαση της Βουλής, μεθαύριο, κατά τον οποία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο βήμα για να ενημερώσει το Σώμα για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Με δεδομένο ότι η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό θα γίνει με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής, στο πλαίσιο της οποίας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της κυβέρνησης, αναμένεται σκληρό μπρα ντε φερ με τα κόμματα της αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της χθεσινής Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ τόνισε επίσης ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών, που θα «ενσωματώνει» τα διδάγματα από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία για συζήτηση στη Βουλή την οποία σημειωτέον είχε ζητήσει και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης. Άλλωστε, προ ημερών ολοκληρώθηκε και η επιτόπια έρευνα της ολλανδικής εταιρείας HVA International στη Θεσσαλία η οποία και παρέδωσε στην κυβέρνηση ένα πρώτο πόρισμα με έμφαση στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν εφεξής. Βεβαίως, το τελικό πλάνο αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024 και θα περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη με τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της άρδευσης αλλά και για να γίνει πιο ανθεκτική σε τυχόν μελλοντικές πλημμύρες η περιοχή.

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, εξάλλου, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα προχωρήσει στη διεξαγωγή της συζήτησης επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει ήδη υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» από την προηγούμενη Τετάρτη και αναμένει ποιους θα ορίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως εκπροσώπους τους στην εν λόγω Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της "Ποινικής Ευθύνης Υπουργών" για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην υπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και την προκαταρκτική διερεύνηση των π. υπουργών κ.κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστου Σπίρτζη».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προβλέπει τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών», προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ΝΔ κ.κ. Χρ. Σπίρτζη και Κων. Καραμανλή, που σχετίζονται με πράξεις και παραλείψεις τους αναφορικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717/2014 με τίτλο «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης - Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας» και οι οποίες οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και στην απώλεια 57 ανθρώπινων ζωών.