ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στο «τοίχο» η «μπλόφα» Κασσελάκη – Ήττα στην Πολιτική Γραμματεία και πρόεδρος υπό προθεσμία

ΣΥΡΙΖΑ: Στο «τοίχο» η «μπλόφα» Κασσελάκη – Ήττα στην Πολιτική Γραμματεία και πρόεδρος υπό προθεσμία
Eurokinissi

Σαν μια αποτυχημένη «μπλόφα» σε τραπέζι πόκερ μοιάζει η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τριετές κλειστό συμβόλαιο στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναγκάστηκε σε ταχύτατη αναδίπλωση. Άλλωστε, ήταν ξεκάθαρο πως η παράλογη απαίτηση του δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ αποδεκτή από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Το «σωσίβιο» που του πέταξε για δεύτερη συνεχή ημέρα ο Νίκος Παππάς -που πλέον θα πρέπει να λογίζεται ως κομμάτι της νεοπροεδρικής πτέρυγας- είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει λίγο ακόμα χρόνο στη θέση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όμως, πλέον, είναι σαφές ότι βρίσκεται εκεί υπό προθεσμία και πως το μέλλον του θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, την ώρα που απέναντι του ξεπροβάλει ως αντίπαλο δέος ο Διονύσης Τεμπονέρας, που με τη παρέμβαση του έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην άτακτη υποχώρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Έπαιξε τα ρέστα του

Έχοντας τον «αέρα» του νικητή του πρώτο γύρου -αφού η απόπειρα αμφισβήτησης του κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Δευτέρας, απέτυχε εξαιτίας της αλλαγής στάσης του Νίκου Παππά- ο Στέφανος Κασσελάκης προσήλθε στον δεύτερο γύρο αποφασισμένος να παίξει τα ρέστα του.

Επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη «ζάλη» στην οποία βρίσκονταν τα στελέχη που δεν ανέχονταν άλλο τη «βοναπάρτικη» στάση του, μπήκε στη συνεδρίαση αποφασισμένος να τελειώσει κάθε εστία αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του. Μάλιστα, δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, αλλά επιχείρησε κάτι πρωτοφανές για τα πολιτικά χρονικά του δυτικού κόσμου.

Να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία ενός κόμματος, ανεξάρτητα με το τι θα πετύχει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που έχει μπροστά του -και που είναι ζωτικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ- και με μια ατζέντα την οποία ουδείς γνωρίζει, εκτός από ένα εντελώς αόριστο «θα τα αλλάξω όλα».

«Ή πρόεδρος του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές ή αναβάπτιση από τα μέλη» ήταν το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε προς την ηγετική ομάδα, απειλώντας επί της ουσίας πως αν δεν του δώσουν «λευκή επιταγή», εκείνος θα τη λάβει από τη βάση.

«Αν δεν με εμπιστεύεστε, τότε πείτε ποιον θέλετε. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέτυχε η μπλόφα

Η «απειλή» της προσφυγής στη βάση για πολλοστή φορά, χθες απέτυχε. Συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας των στελεχών (Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Τσίπρας), που αρνήθηκαν να προσφέρουν τη συναίνεση τους σε μια «αυτοκτονική» επιλογή, στυλώνοντας τα πόδια τους.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης να ανακαλέσει την προσβλητική επιστολή που απέστειλε, τη Δευτέρα, από το Λονδίνο, προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και να αποσύρει τις απαιτήσεις για «υπογραφή τριετούς, κλειστού συμβολαίου» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα περί «αναβάπτισης» από τη βάση.

«Θα κριθείς και εσύ στις ευρωεκλογές», του απάντησαν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Αντίπαλο δέος ο Τεμπονέρας

Επίσης, η «μπλόφα» του προσέκρουσε και στη δυναμική τοποθέτηση από την πλευρά του Διονύση Τεμπονέρα, που σήκωσε το «γάντι» που πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής», σημείωσε το νεαρό στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας, που προσέθεσε πως «δεν συναινώ στην de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ».

Και κάπως έτσι, έδειξε πως διαθέτει και το σθένος και τα πολιτικά αντανακλαστικά για να αποτελέσει έναν αντίπαλο πόλο απέναντι στην παρούσα ηγεσία.

Στους «νεοπροεδρικούς» ο Παππάς

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, επιβεβαιώθηκε με κάθε επισημότητα η προσχώρηση του Νίκου Παππά στην ομάδα των στελεχών που στηρίζουν των Στέφανο Κασσελάκη, τους λεγόμενους «νεοπροεδρικούς».

Κάτι τέτοιο είχε διαφανεί ήδη από τη Δευτέρα, όταν και την τελευταία στιγμή επέλεξε να πετάξει «σωσίβιο» προς τον πρόεδρο του κόμματος, αρνούμενος να συνταχθεί με την ομάδα των «σκληρών», που επιθυμούσαν να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο.

Χθες, μάλιστα, ήταν από εκείνους τους λίγους (τέσσερις στον αριθμό) που απέφυγε να σταθεί απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Σχετικές ειδήσεις