ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE: Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τα Τέμπη

LIVE: Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τα Τέμπη

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση και ψήφιση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για την διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση επί του πορίσματος για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία πραγματοποιείται σε τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους. Τον λόγο έλαβαν και όσοι πολιτικοί αρχηγοί θέλησαν να τοποθετηθούν, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Παρακολουθήστε LIVE:

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απουσιάζει από τη συζήτηση και την ψήφιση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή.

Δριμύ «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης για συγκάλυψη και σκηνές έντασης

Η αντιπολίτευση καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως με την απουσία του, αγνοεί επιδεικτικά το αίτημα των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών για δικαιοσύνη, αλλά και τις καταγγελίες τους για συγκάλυψη του εγκλήματος.

Κόντρα μεταξύ Βορίδη και Φάμελλου στη Βουλή – «Υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης»

«Λέμε: “Όλα στη Δικαιοσύνη, όλες οι ευθύνες χωρίς καμιά συγκάλυψη”. Όμως, εσείς υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης», τόνισε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι η απουσία του κ. Μητσοτάκη «αποδεικνύει ότι δε σέβεται την μνήμη των θυμάτων τις οικογένειες εκείνων, τις 1.5 εκατ. υπογραφές, την ελληνική Βουλή, τη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι αυτό που κατάλαβε είναι ότι «από τη μία μεριά κρίνετε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες, από την άλλη δεν θα καταθέσετε την πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής».

Νέο επεισόδιο Μαρκόπουλου – Κωνσταντοπούλου – «Ήρθατε να κουνήσετε το δάχτυλο στους νεκρούς»

Ως «ντροπιαστική» χαρακτήρισε την παρουσία του Δημήτρη Μαρκόπουλου στη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντώντας στις προσωπικές αναφορές προς εκείνη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας ότι επιλέχθηκε για να επιτελέσει το «διόλου ευγενές έργο της συγκάλυψης» και να «αποσοβήσει κάθε στοιχείο που ενοχοποιεί τον πρώην Υπουργό Μεταφορών, αλλά και τον Πρωθυπουργό», ενώ, του καταλόγισε ότι μετέρχεται μεθόδων bullying και «κατατρομοκράτησης όποιου τολμά να υπερασπίζεται τα θύματα».

Αναφερόμενη στη δική της απομάκρυνση από την Εξεταστική, ανέφερε πως ως συνήγορος τριών οικογενειών θυμάτων, ήταν «εχθρός» του κ. Μαρκόπουλου και η παρουσία της αποτελούσε «απειλή» και γι' αυτό εξαιρέθηκε. Επίσης, τον κατηγόρησε ότι επιλέχθηκε γιατί έχει αποδείξει ότι είναι «ικανός για όλα, για όλες τις δουλειές», για «συγκάλυψη ευθυνών και αίτιων δολοφονίας 57 ανθρώπων».

Τέλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι ο τότε Υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής, «κρατά» τον Πρωθυπουργό και έκανε λόγο για «ισορροπία του τρόμου» μεταξύ τους καθώς, όπως είπε, «γνωρίζανε και οι δύο τις ελλείψεις και τους κίνδυνους και αποδέχονταν και οι δυο ότι τραγικά δυστυχήματα πάντα συμβαίνουν, όπως και το ενδεχόμενο αφαίρεσης τόσων ζωών».

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος έλαβε τον λόγο αμέσως μετά, τονίζοντας: «Κυρία Κωνσταντοπούλου δεν είστε σε κατήφορο, είστε η ίδια κατήφορος. Είστε μία πολιτική χούλιγκαν, δεν σέβεστε ούτε αυτόν τον ιερό χώρο».

«Δεν έχετε ίχνος τσίπας να παραιτηθείτε»

Μετά την ομιλία του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριου Λαζαρίδη, έλαβε τον λόγο ο Θάνος Πλεύρης και καταλόγισε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου πως διακόπτει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

«Πρέπει επιτέλους να μάθει –έχοντας διατελέσει και Πρόεδρος της Βουλής– ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Μπορεί να πάρει τον λόγο και να μιλήσει. Να σταματήσει να διακόπτει τους βουλευτές. Γίνεται ένα κοινοβουλευτικό bullying από την κυρία Κωνσταντοπούλου, ώστε να στοχοποιήσει βουλευτές και να μην τους αφήσει να εκφράσουν τη γνώμη τους», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, προκαλώντας την απάντηση της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Να ενημερώσω τον κύριο Πλεύρη ότι έχω την κακή συνήθεια να λέω τα ίδια, να μην αγαπάω τις καρέκλες και να τις αφήνω όταν προδίδονται αρχές και αξίες και τέλος, να θυμάμαι.

Κάθε φορά που θα επιχειρείτε την παραποίηση της αλήθειας, τη συγκάλυψη, την υπόθαλψη των ενόχων και την παροχή συνδρομής στους υπαιτίους, θα με βρίσκετε απέναντι.

Αν ήμουν μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή, θα ήταν μία άλλη διαδικασία. Κάθε φορά που θα λέτε ψέματα, θα είμαι εκεί. Σκοτώσατε 57 ανθρώπους και θέλετε να καλύψετε τα ίχνη σας. Είστε υπαίτιοι και υπόλογοι, για αυτό είστε τόσο λίγοι. Δεν έχετε ίχνος τσίπας να παραιτηθείτε», επεσήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η διαδικασία

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών βουλευτών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές.

Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών – βουλευτών θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και ο ανεξάρτητος που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους, θα συμμετέχουν δεκαέξι ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης ζήτησαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας των πρώην Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, με επίσημο αίτημα στο προεδρείο της Βουλής.

Σχετικές ειδήσεις