ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Λεωνίδας Κύρκος, ο κ. Ευχέτης και ο… επαίτης

Ο Λεωνίδας Κύρκος, ο κ. Ευχέτης και ο… επαίτης

Ένα σπάνιο περιστατικό στη μνήμη του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής Αριστεράς

Με μια σεμνή τελετή στον τάφο του Λεωνίδα Κύρκου στο Α’ Νεκροταφείο, η οικογένεια, οι σύντροφοι και οι φίλοι αυτού του μεγάλου πατριώτη και αγωνιστή της Αριστεράς τίμησαν το απόγευμα τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του.

Όπως γράφτηκε και στη σχετική είδηση, τον Κύρκο τίμησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης και ο παλιός του φίλος και συναγωνιστής, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Μετά το μνημόσυνο, οι φίλοι του Λεωνίδα Κύρκου συγκεντρώθηκαν και θυμήθηκαν ιστορίες, άλλες εύθυμες κι άλλες σοβαρές. Κάποιοι θυμήθηκαν την εμφάνισή του στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», στην παρουσίαση του βιβλίου «Μη φεύγετε κ. Ευχέτη» του δημοσιογράφου, ποιητή και συγγραφέα κ. Γιώργου Δουατζή.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, σε ένα «πηγαδάκι» με τον συγγραφέα, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σκανδαλίδη, τους δημοσιογράφους κ.κ. Κώστα Τσιβιλίκα, Κώστα Αρβανίτη και Χάρη Λαζαρόπουλο, ο Λεωνίδας Κύρκος παρατήρησε: «Γιώργο έπρεπε να καθυστερήσεις το βιβλίο»…

Ο κ. Δουατζής γύρισε απορημένος και ρώτησε τι εννοούσε ο Λεωνίδας. «Μη φεύγετε κύριε... επαίτη, θα έπρεπε να λέγεται εκεί που μας πηγαίνουν οι τελευταίες κυβερνήσεις…», απάντησε με ένα πονηρό μειδίαμα ο Κύρκος.

Στην αρχή όλοι γέλασαν. Μετά όμως, κατάλαβαν επί της ουσίας τι εννοούσε αυτή η μεγάλη μορφή της ανανεωτικής Αριστεράς.

Β.Σ.Λ.