ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λογοκρισία από Μαξίμου, ΣΚΑΪ και Σια

Λογοκρισία από Μαξίμου, ΣΚΑΪ και Σια

Με δύο βίντεο που ανάρτησε στο You Tube, ο παραιτηθείς ανταποκριτής του καναλιού στις Βρυξέλλες, Θάνος Δημάδης καταγγέλλει παρέμβαση του Γιώργου Μουρούτη και του πρωθυπουργικού γραφείου για την αποσιώπηση του ρεπορτάζ του (το οποίο, βέβαια, επιβεβαιώθηκε)

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Σε συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου της πληροφόρησης και λογοκρισία στο ρεπορτάζ του από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, την οποία υιοθέτησε το κανάλι, αποδίδει ο δημοσιογράφος κ. Θάνος Δημάδης την παραίτησή του από τον «Σκάι».

Μερικές ημέρες μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο κ. Θάνος Δημάδης με δύο βίντεο που ανάρτησε στο YouTube αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους όσων συνέβησαν. Καταγγέλλει ευθέως ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιώργο Μουρούτη και απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών με εντολή -προφανώς- του κ. Χρήστου Παναγόπουλου, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα της ενημέρωσης στον «Σκάι».

Αιτία αυτής της κατάστασης αποτέλεσε η πληροφορία που μετέδωσε ο κ. Δημάδης -ως ανταποκριτής του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και της ιστοσελίδας του «Σκάι»- περί τμηματικής καταβολής της δόσεως προς την Ελλάδα, όπως εκ των αποτελεσμάτων και συνέβη.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο δημοσιογράφος μετέδωσε στην εκπομπή της κ. Πόπης Τσαπανίδου ότι κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν είχε καθοριστεί το τελικό ποσό της δόσης εκ μέρους της Ένωσης ενώ ενισχυόταν η πρόταση περί τμηματικής καταβολής της. Το θέμα αυτό προκάλεσε θόρυβο στα ΜΜΕ με αποτέλεσμα να ξαναβγεί ο κ. Δημάδης στην εκπομπή της κ. Εύας Αντωνοπούλου το απόγευμα της ίδιας ημέρας και να γραφτεί σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού οργανισμού.

Επίθεση μέσω Twitter

Όπως καταγγέλλει ο δημοσιογράφος, λίγες ώρες μετά τη μετάδοση αυτής της πληροφορίας δέχθηκε φραστικές επιθέσεις από τον διευθυντή του γραφείου Τύπου πρωθυπουργού κ. Γιώργο Μουρούτη μέσω του Twitter. Προφανώς με αυτό τον τρόπο δημόσιας φιλονικίας επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να ασκήσει επικοινωνιακή πολιτική, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της διαδικτυακής αντιπαράθεσης του κ. Μουρούτη με τον κ. Κώστα Βαξεβάνη πριν από μερικές ημέρες.

Το θέμα πήρε διαστάσεις όταν ο συνεργάτης του πρωθυπουργού φέρεται να αμφισβήτησε την αξιοπιστία της είδησης και του δημοσιογράφου, πάλι μέσω Twitter!

Ο κ. Δημάδης υπογραμμίζει ότι το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου, με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Ειδήσεων τού απαγορεύθηκε να μεταφέρει μέσω της απογευματινής ενημερωτικής εκπομπής και του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του «Σκάι» την είδηση «περί τμηματικής καταβολής» και «αυστηρής επιτήρησης» της Ελλάδας. Καταγγέλλει επίσης ότι αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, αποσύρθηκε το ρεπορτάζ και από την κεντρική ιστοσελίδα του skai.gr χωρίς να ενημερωθεί προηγουμένως ο ανταποκριτής

Μόλις ο κ. Δημάδης αντελήφθη το περιστατικό επικοινώνησε γραπτώς και τηλεφωνικώς με τη διεύθυνση Ειδήσεων του «Σκάι» για να διαμαρτυρηθεί έντονα και ιδιαίτερα μετά την απόσυρση του κειμένου του ρεπορτάζ του από τον skai.gr, απαγορεύοντας σε όσους ήθελαν να διαβάσουν την είδηση που μετέδωσε. Έλαβε την απάντηση ότι «το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει το ρεπορτάζ».

Πολλά ερωτηματικά

Απορία προκαλεί η απάντηση αυτή. Υποτίθεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται οι υπηρεσίες λειτουργίας του γραφείου πρωθυπουργού, συντονισμού του υπουργικού συμβουλίου και ελέγχου του κυβερνητικού έργου. Ως τώρα δεν έχει αναφερθεί προηγούμενο που να αναφέρει πως το γραφείο του πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργεί σαν κέντρο Τύπου ή ειδησεογραφικό πρακτορείο ή υπηρεσία λογοκρισίας ρεπορτάζ που διαφέρουν από την επίσημη κρατική θέση.

Επίσης, την κρατική αντίληψη των εξελίξεων υποτίθεται πως εκφράζουν τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και πρακτορεία. Εκτός αν αυτό πράττουν στελέχη που πέρασαν από θέσεις κρατικών υπηρεσιών και εξακολουθούν να λειτουργούν αναλόγως.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Θάνος Δημάδης απάντησε στους άμεσους προϊσταμένους του ότι ο χειρισμός της είδησης έθιξε την προσωπική του αξιοπρέπεια και προσέβαλλε βάναυσα την επαγγελματική του αξιοπιστία. Από την πλευρά του «Σκάι», πάντως, δεν έγινε καμία κίνηση επανόρθωσης, με αποτέλεσμα να μείνει έκθετος ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η επιστολή παραιτήσεως που απέστειλε ο κ. Δημάδης, από την οποία φαίνεται ότι η ιδιαίτερη αναφορά στους κ.κ. Γιώργο Λαμπράκο και Ανδρέα Μπούσιο για την συνεργασία που είχαν, φέρνει σε δύσκολη θέση άλλα στελέχη που επηρεάζονται άμεσα από πρόσωπα που υπηρετούν στο επιτελείο του πρωθυπουργού δρώντας αντιδεοντολογικά και πέρα από το όριο των καθηκόντων τους.

Η ενημέρωση άλλωστε δεν χρειάζεται κρατική κηδεμονία, εκτός αν στην εποχή της γερμανικής κηδεμονίας των Μνημονίων κινδυνεύει ακόμα και η ανεξαρτησία του Τύπου. Και το καλύτερο απ’ όλα: Οι πληροφορίες του κ. Δημάδη επιβεβαιώθηκαν απολύτως!

Διαβάστε επίσης:

Παραίτηση-χαστούκι στον ΣΚΑΪ από Δημάδη:έχω περηφάνια και αξιοπρέπεια!

Βαξεβάνης: «Μουρούτη έχεις σχέση με το Μήτσο τον οδηγό σου»