ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν για προκαταρκτική

Κυβέρνηση, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν για προκαταρκτική

Την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στηρίζει η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Παράλληλα, προκαταρκτική εξέταση για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ.

Η διευκρίνιση αυτή δινόταν από κύκλους του Κινήματος, που απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, «τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ όταν λέει ότι ζητεί να κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών».

Θα παραγραφθεί το αδίκημα του Παπακωνσταντίνου;

Στη Βουλή θεωρείται σίγουρο, μετά και τη σχετική απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ότι θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

H συζήτηση αυτή, ωστόσο διχάζει τους συνταγματολόγους, καθώς οι μισοί υποστηρίζουν ότι το όποιο ποινικό σκέλος της υπόθεσης έχει ήδη παραγραφεί καθώς έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκλογικές αναμετρήσεις -τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012- από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εικάζεται ότι έχει τελέσει το αδίκημα, καθώς η λίστα παρελήφθη το 2010 και ο ίδιος είχε τη λίστα στα χέρια του έως τον Ιούνιο του 2011. Στον αντίποδα, υπάρχει η άποψη, πως δεν υπάρχει θέμα παραγραφής καθώς η Βουλή που προήλθε από τις εκλογές του Μαΐου του 2011 ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς δεν προέκυψε από αυτήν κυβέρνηση και απλώς εξέλεξε προεδρείο. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο σαφώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις και μένει να δούμε προς ποιο σημείο θα γείρει η πλάστιγγα.

Διαβάστε επίσης:

«Έλειπαν» 4 συγγενείς του Παπακωνσταντίνου, λένε οι εισαγγελείς