ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με νεύρα τεντωμένα

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με νεύρα τεντωμένα

Χαράτσι, απολύσεις στο δημόσιο και έσοδα στην κορυφή της ατζέντας -

Συμβιβασμό με Βενιζέλο και Κουβέλη χωρίς να «αδειάσει» Στουρνάρα αναζητά ο πρωθυπουργός.

Με την καχυποψία να έχει παρεισφρήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται σήμερα με στόχο τη συγκρότηση κοινής γραμμής ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στις 19:00 ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα βρεθούν τόσο το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ όσο και η κινητικότητα στο Δημόσιο.

Οι ισορροπίες μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι λεπτές μετά την διαφωνία των κκ Βενιζέλου και Κουβέλη να στηρίξουν το τέλος ακινήτων.

Ο πρωθυπουργός αναζητά εναγωνίως τη «χρυσή τομή», ώστε και να διαφυλάξει την κυβερνητική συνοχή χωρίς τριγμούς, αλλά παράλληλα να μην «αδειάσει» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φαίνεται να διχάζει την τρικομματική.

Εάν ο κ. Σαμαράς κάνει πίσω θα εμφανιστεί σαν να «αδειάζει» τον υπουργό του που εισηγήθηκε να παραμείνει το χαράτσι έως το τέλος του 2013 στη ΔΕΗ, εάν όχι τότε θα διακινδυνέψει μια κοινοβουλευτική διαδικασία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Κύκλοι του Μαξίμου και της οδού Νίκης χαρακτηρίζουν «απαραίτητη τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ και για το τρέχον έτος, καθώς η τρόικα δεν εμπιστεύεται την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συλλέξει τα έσοδα που σήμερα συγκεντρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί κάθετα και ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να στηρίξει αυτό το «νέο μέτρο». Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το 2013 είναι η χρονιά κατά την οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Η γενικότερη αίσθηση πάντως που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως πολύ δύσκολα ο κ. Βενιζέλος θα τραβήξει στα άκρα την υπόθεση «χαράτσι» από τη στιγμή που πρόκειται για έναν… δικό του φόρο.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι πρόταση ηπιότερης φορολόγησης για τα ακίνητα με χαμηλότερη αντικειμενική αξία.

Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος αν και παραδέχθηκε ότι ο τρόπος είσπραξης του φόρου ακινήτων παραμένει «αγκάθι», τόνισε ότι το ποσό που θα καταβληθεί από τους φορολογούμενους φέτος θα είναι αισθητά χαμηλότερο.