ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σημαίνει η εκλογή Κουτσούμπα στο ΚΚΕ

Τι σημαίνει η εκλογή Κουτσούμπα στο ΚΚΕ

Ποιος είναι ο μεγάλος συμβιβασμός ανάμεσα στην απερχόμενη γ.γ. Αλέκα Παπαρήγα και τον Δημήτρη Γόντικα

«Αγαπημένο παιδί του σκληρού κομματικού μηχανισμού του Περισσού, τα κλειδιά του οποίου κρατά ο Δημ. Γόντικας», θεωρείται ο νέος γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας από έμπειρα στελέχη του κόμματος, τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα, συσχετισμούς.

Η αλήθεια είναι, πως ο Δημ. Γόντικας θεωρείται –και είναι- ο «αυθεντικός εκφραστής της κομματικής καθαρότητας», ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του μηχανισμού του κόμματος, θεωρείται ο «αφανής διαχρονικός γραμματέας» και είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσει οποιαδήποτε αλλαγή, αν δεν έχει την έγκρισή του.

Στην πορεία και διαδικασία εκλογής του νέου γραμματέα, δεδομένου ότι η Αλ. Παπαρήγα είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούσε να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, ο Γόντικας προωθούσε δύο στελέχη, τον Κουτσούμπα ο οποίος και εξελέγη τελικά και τον Γ. Μαρίνο.

Η επιλογή Κουτσούμπα προήλθε σαν αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ Παπαρήγα και Γόντικα.

Για λίγο «έπαιξε» και το όνομα του Ν. Σοφιανού αλλά στην τελική ευθεία ο Κουτσούμπας ξεχώρισε. Και με δεδομένο ότι το συνέδριο ήταν πλήρως ελεγχόμενο απ’ τον σκληρό κομματικό μηχανισμό (είναι χαρακτηριστικό, ότι στελέχη σαν τον Ν. Μπογιόπουλο ή τον Αντ. Σκυλάκο δεν εξελέγησαν ούτε σύνεδροι, επειδή είχαν διαφωνήσει στο μείζον θέμα της στρατηγικής των συμμαχιών του ΚΚΕ!) η τελική επιλογή δεν θα συναντούσε κάποια προβλήματα…

Για όσους γνωρίζουν τα εσωκομματικά του ΚΚΕ, η εκλογή Κουτσούμπα:

Επικυρώνει τη σκληρή γραμμή απόρριψης συμμαχιών και τη συνέχιση του ιδιόμορφου πολιτικού απομονωτισμού του κόμματος.

Δεν αποτελεί μεταβατική λύση. Ο Δημ. Κουτσούμπας εξελέγη για να παραμείνει.

Συνιστά νίκη των «σκληρών» και δείχνει ότι ο μηχανισμός είναι πολύ ανθεκτικός.

Βέβαια ορισμένοι κάνουν την «πονηρή» υπενθύμιση ότι και ο Γρ. Φαράκος όταν είχε εκλεγεί διάδοχος του Χαρ. Φλωράκη είχε την φήμη του «κλειδοκράτορα του μηχανισμού», του «σκληρού», αλλά τελικά συμμάχησε με την ομάδα Ανδρουλάκη, Δαμανάκη και των άλλων «ανανεωτικών», με αποτέλεσμα το ΚΚΕ να περάσει τη βαθιά κρίση των αρχών της δεκαετίας του 1990…
Ίδωμεν. Αλλά τώρα το κόμμα είναι πιο «καθαρό»…

Ο κουμπάρος