ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί έμεινε στις καλένδες το ταξίδι του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ

Γιατί έμεινε στις καλένδες το ταξίδι του Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ

Ανησυχία και εσωστρέφεια προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση η άρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να δεχθεί στην Ουάσιγκτον τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η άρνηση του Λευκού Οίκου στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει συνάντηση μέσα τον Ιούνιο του προέδρου των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά φαίνεται πως έχει πυροδότησει ποικίλα σχόλια σε ευρύτερους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους.

Οι λόγοι της αναβολής, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους σχετίζονται με θέμα των αγωγών των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, τους στενούς δεσμούς της ελληνικής κυβέρνησης με το Βερολίνο, αλλά και σχέσεις της Αθήνας με τη Μόσχα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα «δεν έχει επί της ουσίας να πει τίποτε συγκεκριμένο» για αυτό και έχει μικρό ίχνος στο αμερικανικό διπλωματικό ραντάρ.

Πάντως, η άρνηση της Ουάσινγκτον στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της ομιλίας του κ. Σαμαρά στο American Jewish Committee στις 3 Ιουνίου, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

Ξένοι διπλωματικοί παράγοντες και ιδιαίτερα οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η εντυπωσιακή υποδοχή που απέλαβε από τον Πρόεδρο Ομπάμα (σε συνδυασμό την άρνηση του Λευκού Οίκου στο ανάλογο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης) αναδεικνύει ξεκάθαρα μια πραγματικότητα: η υπερδύναμη κινείται με βάση τα γεωπολιτικά της συμφέροντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι του τούρκου πρωθυπουργού θα είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο διπλωματικοί παράγοντες αναφέρουν πως προϋπόθεση για γίνει δεκτός από τον Λευκό Οίκο ο Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. Αυτό επετεύχθη και έτσι δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συνάντησή του τούρκου πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, έστω και με δυόμισι μήνες καθυστέρηση.