ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κι όμως ο Σαμαράς δεν έπεισε τη βάση

Κι όμως ο Σαμαράς δεν έπεισε τη βάση

Αναλόγως με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κομματικό μηχανισμόθα διαμορφωθεί και το κίνημα αμφισβήτησης της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ

Η σημερινή ομιλία Σαμαρά στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ, είχε- μεταξύ άλλων- κι ένα ξεκάθαρο απολογητικό στίγμα, ιδιώς σε ότι αφορά το σημείο που αναφέρεται στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το επιχείρημα που προέβαλε ο Πρόεδρος της ΝΔ για να δικαιολογήσει την συγκυβέρνηση με το κόμμα του κ. Βενιζέλου, είναι ότι αυτό γίνεται για λόγους εθνικού συμφέροντος «για να σωθεί η πατρίδα».

Είναι όμως ένα επιχείρημα που ελάχιστα πείθει την βάση της λαϊκής δεξιάς του κόμματος, που επί δεκαετίες γαλουχήθηκε με την αντίληψη του «μεγάλου εχθρού», που για αυτά τα στελέχη ήταν ανέκαθεν το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Newsbomb.gr", οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά -με επικεφαλής τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη- έχουν αναλάβει να καταστρώσουν την στρατηγική ανακοπής των αντιδράσεων όσων δεν βλέπουν με καλό μάτι την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Οι φόβοι στο Πρωθυπουργικό επιτελείο είναι διάχυτοι και αφορούν στον κίνδυνο εκδήλωσης φυγόκεντρων δυνάμεων προς τα δεξιά της ΝΔ.

Ο Σαμαράς σε αυτόν τον κόσμο απευθύνθηκε σήμερα, κατά πολλούς όμως χωρίς επιτυχία. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Πρωθυπουργός αδυνατεί- και αυτό είναι εύλογο- να εξηγήσει τους πραγματικούς λόγους που επέβαλαν την συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ: και ο σημαντικότερος ίσως εξ αυτών είναι η εντολή Μέρκελ σε Σαμαρά να τα βρει με το Βενιζέλο προκειμένου να μην πέσει πρόωρα η πλέον γερμανόφιλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Ορισμένα παραδοσιακά στελέχη της Ν.Δ. διακινδυνεύουν μία εκτίμηση: Αν κινδυνεύει από κάτι ο Σαμαράς αυτήν την στιγμή, είναι από το ίδιο το εσωτερικό του κόμματός τους. Δηλαδή από τους κομματικούς πυρήνες που αρχίζουν να νιώθουν ξένο σώμα στη ΝΔ φοβούμενοι ότι η παράταξη χάνει σταδιακά την ιδεολογική της ταυτότητας και ότι τελεί σε μία διαδικασία πολιτικής συνένωσης με το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης: