ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο κλάδος που συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Ο κλάδος που συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Με 2,8 δισ. ευρώ ετησίως ενισχύουν το ΑΕΠ της χώρας οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, παρά το πλήγμα που έχουν δεχτεί από την οικονομική κρίση και την εφαρμοζόμενη πολιτική φαρμάκου τα τελευταία χρόνια.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ο κλάδος που έχει πληρώσει πρώτος τα «σπασμένα» της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, όπως φανερώνουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας και φορέων που μελετούν τις οικονομικές εξελίξεις.

Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις του κλάδου έχουν καταβαραθρωθεί στο μισό την τελευταία διετία, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να βάζει πλάτη στην προσπάθεια βελτίωσης των δημόσιων οικονομικών της χώρας, φέρουσα τη μερίδα του λέοντος των περικοπών.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί ένα από τα βασικότερα στηρίγματα της ελληνικής οικονομίας, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία αναδεικνύει ακριβώς τη σημασία του κλάδου και της προστιθέμενης αξίας του στην εθνική οικονομία μέσω της ποσοτικής αποτίμησης της συμβολής του σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας παραγωγής, βιομηχανικής παραγωγής, απασχόλησης, εξωτερικού εμπορίου, καινοτομίας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκτίμηση αυτή υποδεικνύει ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 3.200 ευρώ!

Εντυπωσιακή είναι η συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και στον τομέα της απασχόλησης. Η άμεση απασχόληση στον κλάδο εκτιμάται σε 10.800 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, εμμέσως υποστηρίζονται περίπου 13.400 θέσεις σε κλάδους που συμμετέχουν με εισροές στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ άλλες περίπου 29.000 θέσεις εργασίας προκύπτουν ως αποτέλεσμα της καταναλωτικής δαπάνης από τους καταβαλλόμενους μισθούς. Έτσι, η συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητα του κλάδου εκτιμάται σε 53.100 θέσεις εργασίας!

Σημαντική είναι η ωφέλεια που προσθέτει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, η μεταποίηση, αλλά και ο τραπεζικός. Οι εξαγωγές δε φαρμακευτικών προϊόντων κατέχουν το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών της ελληνικής μεταποίησης, ενώ ο κλάδος εμφανίζει γενικά υψηλή ανταγωνιστικότητα.

Από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ γίνεται προφανές ότι η ελληνική παραγωγική φαρμακευτική βιομηχανία συνεχίζει να διαθέτει χαρακτηριστικά δυναμικού κλάδου για την ελληνική οικονομία.

Αυτή την καθοριστική «ανάσα» δίνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στη βυθισμένη στην ύφεση εθνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική φαρμάκου που εφάρμοζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις κάθε άλλο παρά λειτουργούσε «προστατευτικά», όπως συμβαίνει με άλλους κλάδους, τα κέρδη των οποίων έχουν μείνει σχεδόν ανέγγιχτα και η συμβολή τους στα δημόσια έσοδα εδράζεται στην «εθελοντική προσφορά».

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η διαφοροποίηση με τις «ιερές αγελάδες» της ελληνικής επιχειρηματικότητας: η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, με πλήρη συνείδηση ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, συνεχίζει να παράγει ποιοτικά, επώνυμα σκευάσματα για τον ελληνικό λαό, συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ, δίνει δουλειά σε χιλιάδες Έλληνες και βάζει ουσιαστική «πλάτη» στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας.