ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα Σαμαρά στις ΗΠΑ

Η ατζέντα Σαμαρά στις ΗΠΑ

-Τι θα τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και τι προσδοκά από τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

-Με ποιους θα συναντηθεί και τι θα επιδιώξει από τις επαφές στη Νέα Υόρκη

Σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική κυβέρνηση, λόγω της αμφισβήτησης στο εσωτερικό αλλά και της… κόπωσης των βουλευτών, ο Α. Σαμαράς ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πρόκειται για το πρώτο του υπερατλαντικό ταξίδι στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιήσει ο Α. Σαμαράς ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η προβολή των δύσκολων και επώδυνων βημάτων που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα, με σκοπό να εισπράξει την πολυπόθητη στήριξη των ΗΠΑ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας διεθνώς, αν και από μόνη της η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα συνιστά ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα.

Ο κ. Σαμαράς θα διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου στις 3 το μεσημέρι, ώρα ανατολικής Ακτής, της Πέμπτης (22:00 Ελλάδος), σε μία συνάντηση η οποία επιδιώχθηκε εντόνως από το Μαξίμου.

Η Αθήνα αναζητά τη στήριξη της Ουάσιγκτον όχι μόνον στο οικονομικό πεδίο αλλά και στο πολιτικό.

Προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να πείσει τον Λευκό Οίκο πως παρά την οικονομική κρίση το πολιτικό σύστημα είναι σταθερό και κάνει τα πάντα για να εξέλθει της κρίσης.

Χωρίς να έχουν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες, η Αθήνα προσδοκά σε ένα αμερικανικό «νεύμα» για αλλαγή στη συνταγή της λιτότητας ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Βερολίνο αλλά και σε μία σαφή αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού τα χρόνια των μνημονίων με τον Αντώνη Σαμαρά να επιζητεί τη στήριξη του Λευκού Οίκου για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα κληθεί να υλοποιήσει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνησή του.

Τι θα τονίσει ο Σαμαράς

Παράλληλα, στόχος του είναι να ανοίξει την ελληνική αγορά σε αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες είτε θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, είτε θα δουν την Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά ως πύλη εισόδου των προϊόντων τους στην Ευρώπη.

Στο τραπέζι, πλην της οικονομίας, θα τεθεί και η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να τονίσει πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η Ελλάδα παραμένει σταθερός πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου.

Θα επισημάνει επίσης το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού παίκτη, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΤΑΡ και τις ενδείξεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε δυτική Ελλάδα και νότιο Κρήτη.

Το πρόγραμμα Σαμαρά

Την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει σε κορυφαίο think tank της Ουάσιγκτον (CSIS), θα έχει συνάντηση με την ηγετική ομάδα της Washington Post ενώ το ίδιο βράδυ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να παραστεί σε δείπνο με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρηματικών και επενδυτικών ομίλων.

Την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, στη Νέα Υόρκη, το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα για την Ελλάδα και τα εθνικά ζητήματα συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν ενώ ο κ. Σαμαράς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την εκδοτική ομάδα των New York Times, τον επικεφαλής του Αμερικανο-Εβραϊκού Συμβουλίου Ντειβιντ Χάρις, το Δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλουμπεργκ, εκπροσώπους της ομογένειας ενώ θα επισκεφθεί και το Ground Zero, το σημείο της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τον κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ δεν θα συνοδεύσει κάποιος υπουργός της κυβέρνησης. Αντιθέτως, θα τον ακολουθήσουν ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, πρέσβηςς Στ. Βασιλόπουλο και οι στενοί του σύμβουλοι και συνεργάτες, δηλαδή οι Χρ. Λαζαρίδης, Γ. Μουρούτης, Στ. Παπασταύρου.