ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα βρήκαν Σαμαράς – Βενιζέλος για τους πλειστηριασμούς

Τα βρήκαν Σαμαράς – Βενιζέλος για τους πλειστηριασμούς

Όλα όσα συζήτησαν οι κυβερνητικοί εταίροι στη σύσκεψη του Μαξίμου -

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Ωστόσο οι δύο άνδρες συζήτησαν και για θέματα οικονομία αλλά και εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών.

«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα προστατευθεί απολύτως. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το θέμα των πλειστηριασμών.

«Η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει την στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, εντούτοις ερωτηθείς αν υπήρξε σύγκλιση απόψεων για το θέμα το πλειστηριασμών απάντησε: «Νομίζω πως ναι».

«Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη», ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας.»

Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης παρέπεμψαν σε δήλωση του πρωθυπουργού.

Το θέμα πάντως των πλειστηριασμών φαίνεται πως θα το πάρει πάνω του ο κ. Σαμαράς καθώς έχουν προκληθεί τριγμοί στους κόλπους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πολλούς βουλευτές να έχουν βγει στο αντάρτικο και να δηλώνουν πως η ρύθμιση για άρση της αναστολής των πλειστηριασμών δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε τις κόκκινες γραμμές όπως η διατήρηση του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ ως αντικειμενική αξία ενός ακινήτου που χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία για να μην κατασχεθεί.

Ταυτόχρονα πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν πως ο κ. Βενιζέλος επιμένει στη λογική να βρεθούν όσοι δεν πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια αλλά τα εισοδήματα τους δεν δικαιολογούν την "αδυναμία" της μη αποπληρωμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διατήρηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία μέχρι 200.000 ευρώ, όπως ισχύει μέχρι το τέλος του 2013, αλλά μελετά το ενδεχόμενο η προστασία να μην ισχύει για εμπορικά ακίνητα και εξοχικές κατοικίες.

Πάντως, η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά το θέμα και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως πάση θυσία θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία και ειδικά όσων έχουν αποδεδειγμένα χαμηλό εισόδημα.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τους πλειστηριασμούς

Δεν περνάνε οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες για παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Ούτε οι τράπεζες θέλουν τους πλειστηριασμούς!

Αυτά είναι τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς

Πλειστηριασμοί: Το θέμα που απασχολεί Μνημονιακό και Αντιμνημονιακό

Οικονόμου: Οι πλειστηριασμοί μπορεί να ρίξουν την κυβέρνηση

Νέος εκβιασμός για τους πλειστηριασμούς

Αρπακτικά πάνω από τα σπίτια των Ελλήνων