ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ενοχή Σμπώκου, Ζήγρα και της λογίστριας ζήτησε η εισαγγελέας

Την ενοχή Σμπώκου, Ζήγρα και της λογίστριας ζήτησε η εισαγγελέας

Καταπέλτης η εισαγγελική λειτουργός για τους συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου

Την ενοχή του πρώην γγ Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου, του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα και της λογίστριας του Φρόσως Λαμπροπούλου ζήτησε η εισαγγελέας στη δίκη για τις χρυσές μίζες.

«Ο επονομαζόμενος και Βοσκός, που κατάγεται από τα Ανώγεια, όπως ο βοσκός φυλάει τα πρόβατα, αυτός φυλούσε τα χρήματα του πρώην υπουργού» είπε η κυρία Αδειλίνη για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα ο Γ. Σμπώκος «άνηκε στη βασική ομάδα διακίνησης μαύρου χρήματος του πρώην Υπουργού» και αναφέρθηκε σε σειρά εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού που έκανε λόγο για παραλήρημα ψευδών.

«Σε αυτό το στάδιο θα είστε σιωπηλός. Μην αντιδράτε έτσι «παρατήρησε ο πρόεδρος Χρήστος Κατσιάνης.

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελική λειτουργός για τον Νίκο Ζήγρα ο οποίος για λογαριασμό του εξαδέλφου του είχε συστήσει εταιρείες και διαχειριζόταν χρήματα σε πολλά μέρη του κόσμου που δεν έχουν ακόμα βρεθεί. Η κ. Αδειλίνη χαρακτήρισε τον ρόλο Ζήγρα ηγετικό στην υπόθεση και ζήτησε μόνο την απαλλαγή του για την κατάθεση 120.000 ευρώ σε ελβετική τράπεζα στο όνομα της Βίκυς Σταμάτη δεχόμενη ότι αύτη την κατάθεση την έκανε ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος με το διαβατήριο του Ζήγρα.

Για τη λογίστρια του πρώην υπουργού η εισαγγελέας είπε ότι έπαιξε "σημαντικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος ,καθώς έβρισκε κατάλληλους αχυράνθρωπους και διαχειρίζονταν χρήματα εξωχώριων εταιρειών.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι

Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους η τακτική εισαγγελέας της έδρας κ. Αδειλίνη.

Ειδικότερα:

Για την Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου: Έλαβε το 2002 500.000 δολάρια εφάπαξ για να συναινέσει στο διαζύγιο.

Άκης Τσοχατζόπουλος : Έλαβε;

Πρόεδρος : Μην διακόπτετε...

Το γεγονός αυτό περιγράφεται αναλυτικά από τον Ζήγρα. Η Γκούντρουν και η οικογένειά της γνώριζαν ότι ήταν αποδέκτες παράνομων ποσών . Την ίδια εποχή η κατηγορούμενη τελούσε εν γνώση της αγοράς ακινήτου επί της οδού Κεφαλληνίας από την κόρη της Αρετή Τσοχατζοπούλου. Ο ισχυρισμός της ότι δεν γνώριζε δεν είναι πειστικός.

Για την Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα: «Όψιμοι, κατασκευασμένοι οι υπερασπιστικοί της ισχυρισμοί. Από τις εξηγήσεις που έδωσε πολλές ήταν αντιφατικές και καθόλου πειστικές». Οι υπερασπιστικοί της ισχυρισμοί υποτιμούν τον κοινό νου. Δεν μένει καμία αμφιβολία ότι γνώριζε τον πραγματικό ιδιοκτήτη που ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Σκοπός της να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στον πρώην υπουργό και την ίδια.

Για τον Νικόλαο Γεωργουλάκη: Δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του ότι τα έκανε όλα για να εξυπηρετήσει την κουμπάρα του Φρόσω Λαμπροπούλου και ότι παραπλανήθηκε από τη δικηγόρο Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα. Κατά την κοινή λογική ήξερε ότι ήταν αχυράνθρωπος του πρώην υπουργού. Εξάλλου μετά το 2004 που είχε ξεκινήσει η αρνητική δημοσιότητα για τον πρώην υπουργό με τα TORM-1,όποιος διαχειριζόταν εταιρεία ήξερε για τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Για τον Παντελή Ζαχαριάδη: Αμφιβολίες για το αν αναγνώριζε πως η εταιρεία που εκπροσωπούσε για λίγο (Torcaso) ήταν συμφερόντων του Τσοχατζόπουλου.

Για τους Οράτιο Μελά και Κωνσταντίνο Αντωνιάδη: Διαχειρίζονταν μεγάλα ποσά για λογαριασμό Τσοχατζόπουλου κατ΄εντολή Ζήγρα. Παρέδιδαν σε μετρητά στην Ελλάδα στον Ζήγρα με μεγάλο ποσοστό κέρδους κατηγορούμενοι συμμετείχαν στη συγκάλυψη της παράνομης περιουσίας .Τα ασυνήθιστα μεγάλα ποσά για λογαριασμό του πρώην Υπουργού είχαν σκοπό να προσπορίσουν στους ίδιους κέρδος, αλλά και στον πρώην Υπουργό.

Για τον Σπύρο Χατζηνικολάου: Η εισαγγελέας εξέφρασε αμφιβολίες ότι έχει άμεσο δόλο και ως εκ τούτου ζήτησε απαλλαγή.

Για τον Νικόλαο Καρατζά: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του ότι δεν γνώριζε πως ο πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Γνώριζε και σε ποιον πουλούσε και από ποιον ξαναγόραζε τις μετοχές. Γνώριζε ότι παρανομούσε γιατί δεν ήταν δυνατόν την εποχή που ελέγχεται ο πρώην υπουργός να διαθέτει τόσο μεγάλα ποσά για αγορές. Ενήργησε εν γνώσει του με σκοπό να αποκρύψει την παράνομη προέλευση των χρημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελέας: Αποδεδειγμένη πλήρως η δωροδοκία Τσοχατζόπουλου

Ζήγρας προς Άκη: Ομολόγησε και ζήτα συγγνώμη από τον κόσμο

Τσοχατζόπουλος: Η φυλάκιση της γυναίκας μου είναι προκαταβολή ποινής

Κι άλλος κατηγορούμενος... έδωσε τον Τσοχατζόπουλο