ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εφοπλιστές: Προσπάθεια καθησυχασμού της ΕΕ η οικειοθελής προσφορά;

Εφοπλιστές: Προσπάθεια καθησυχασμού της ΕΕ η οικειοθελής προσφορά;

Για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και παραίτηση των ελληνικών αρχών από φορολογικά έσοδα κάνει λόγο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού βρίσκεται εδώ και καιρό το προκλητικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και οι 58 ειδικές φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν Έλληνες εφοπλιστές, με την «πλάτη» των ελληνικών κυβερνήσεων.

Με αφορμή τις επισημάνσεις της ΕΕ για ενδεχόμενη νόθευση του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της Ευρώπης εξαιτίας του προνομιακού καθεστώτος που έχουν κάνει «δώρο» οι ελληνικές κυβερνήσεις σε εφοπλιστές, έρχονται στη δημοσιότητα και διαπιστώσεις που υποστηρίζουν ότι η πολυδιαφημισμένη «οικειοθελής προσφορά» για κάποιους δεν εκπορεύτηκε μόνο από αισθήματα φιλοπατρίας, αλλά από καθαρό συμφέρον: να πέσουν δηλαδή οι τόνοι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Στο σκεπτικό της ΕΕ επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Δια του καθεστώτος φορολογίας χωρητικότητας, καθώς και των απαλλαγών από τη φορολογία των διαφόρων τύπων εισοδήματος, οι ελληνικές αρχές μείωσαν ή κατήργησαν τα φορολογικά βάρη που διαφορετικά θα βάρυναν τις εταιρείες επιλέξιμες για τα μέτρα αυτά. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θεωρούν, ως εκ τούτου, ότι τα μέτρα παρέχουν επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των διεθνών θαλασσίων μεταφορών και σε άλλους σχετικούς προς τη ναυτιλία κλάδους που αφορούν τα μέτρα. Τα εν λόγω φορολογικά πλεονεκτήματα χορηγούνται μέσω κρατικών πόρων, καθώς οι ελληνικές αρχές παραιτούνται φορολογικών εσόδων».

Επίσης τονίζεται ότι «τα εν λόγω μέτρα απειλούν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό και μπορούν να επηρεάσουν τις μεταξύ κρατών-μελών συναλλαγές εφόσον οι εν λόγω ναυτιλιακές δραστηριότητες πραγματοποιούνται ουσιαστικά στην παγκόσμια αγορά».

Το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει στρέψει το βλέμμα στους Έλληνες εφοπλιστές είναι γνωστό εδώ και καιρό. Για το λόγο αυτό, κατά ορισμένους μέσα σε κύκλους της Ακτής Μιαούλη, όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα, η υπογραφή του «συνυποσχετικού οικειοθελούς προσφοράς» μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην ουσία έγινε λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία μετά από καταγγελίες μελετά εξονυχιστικά το καθεστώς φοροαπαλλαγών. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η «εθελοντική συνεισφορά» των Ελλήνων εφοπλιστών είχε χαρακτηριστεί ως εγχείρημα «εθνικής σημασίας»... Ήταν δηλαδή μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι Βρυξέλλες ότι αυξήθηκε το χρηματικό ποσό που αποδίδουν Έλληνες εφοπλιστές στο κράτος, αλλά να μην αλλάξει στην ουσία το φορολογικό καθεστώς.

Η κίνηση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Ναυτιλίας, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να προστατευθούν Έλληνες εφοπλιστές από μέτρα εναντίον τους. Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του υπουργού μετά από συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στο Λονδίνο, μπορεί να ειδωθεί σαν σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες. «Θεωρούμε ότι ο ΙΜΟ πρέπει να συνεχίσει να είναι ο ναυτιλιακό νομοθέτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον Οργανισμό». Θα μπορούσε να θεωρηθεί πως πρόκειται για μια απάντηση στην πρόθεση της ΕΕ να αναλάβει ολόκληρο το νομοθετικό έργο για θέματα ναυτιλίας που αφορούν τα κράτη-μέλη της, παρακάμπτοντας τον ΙΜΟ.

Μια τέτοια εξέλιξη πιθανώς θα έριχνε από το βάθρο της παγκόσμιας ναυτιλίας τους Έλληνες εφοπλιστές, και η κυβέρνηση έσπευσε προς υπεράσπιση της κυριαρχίας τους.

Διαβάστε επίσης:

Οι Έλληνες εφοπλιστές, η Χρυσή Αυγή και η τροπολογία στα «μουλωχτά»

Εφοπλιστές και πολιτικοί θα έχουν την ευκαιρία να «ξεπλένουν» χρήμα;

Κάνουν σημαία τους την ευκαιρία για κέρδη οι εφοπλιστές

Εφοπλιστές: Θησαυρίζουν και χάρη στα προνόμια που τους παρέχονται

«Η Ελλάδα παλεύει και η κυβέρνηση χορηγεί προνόμια στους εφοπλιστές»

Στο πόδι όλη η Σκιάθος για τα... καπρίτσια του εφοπλιστή!

Μόνο στην Ελλάδα δεν αγγίζουν τους εφοπλιστές

Έλληνες εφοπλιστές: Δίνουν 6,5 δισ. για νέα πλοία και κόβουν μισθούς

Φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών ζητά η πλειοψηφία των πολιτών

Φιάσκο η «εθελοντική εισφορά» για τους εφοπλιστές

Έλληνες εφοπλιστές: Με τζίρο 5% του ΑΕΠ φορολογούνται ...ως άνεργοι

Εφοπλιστές: Η αλήθεια για την πιο πλούσια ομάδα Ελλήνων