ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν ζήτησε η τρόικα άλλες απολύσεις απ' αυτές που συμφωνήθηκαν»

«Δεν ζήτησε η τρόικα άλλες απολύσεις απ' αυτές που συμφωνήθηκαν»

«Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από την τρόικα για περισσότερες απολύσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί», διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν θέλει να είναι «ο υπουργός της κινητικότητας και των απολύσεων».

Επισήμανε δε ότι «πρέπει να είμαστε συνεπείς στις μεταρρυθμιστικές μας δράσεις, όχι γιατί μας το ζητάει η τρόικα, αλλά γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσουμε την «ιδιοκτησία» αυτών των αλλαγών».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, σχετικά με τις απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν εντός του 2013, είπε ότι «υπάρχει αυξανόμενος αριθμός υπαλλήλων που αποχωρούν κατόπιν πειθαρχικών αποφάσεων. Έχουμε θέσει στην τρόικα το θέμα της προσμέτρησης των απολύσεων που θα προέλθουν από τις αμυντικές βιομηχανίες, ενώ υπάρχει το ζήτημα των προσωρινών διαταγών και της αξιολόγησης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου». Προσέθεσε δε ότι «έχουμε μία συνολικότερη ατζέντα αναμόρφωσης του Δημοσίου» και τόνισε ότι «η κινητικότητα μελλοντικά δεν θα συνδέεται με τις απολύσεις, αλλά θα είναι εργαλείο καλύτερης διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Ήδη συζητάμε με την ΚΕΔΕ εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα - να παίρνουμε πλεονάζον προσωπικό και να το κατευθύνουμε σε άλλους δήμους που έχουν ελλείψεις».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου που κατατέθηκε στη Βουλή, έκανε λόγο για «εξορθολογισμό» των αδειών στο Δημόσιο, με την κατάργηση της μηχανογραφικής άδειας έξι ημερών, τη μείωση των αναρρωτικών αδειών, την εναρμόνιση των αδειών ανατροφής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και για την ενίσχυση της «Διαφάνειας» και την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας. Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα εκλογών», ενώ επανέλαβε ότι «περιθώρια για πρόσθετα οριζόντια μέτρα δεν μπορούν να υπάρξουν αυτή τη στιγμή».