ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντεπίθεση κατά της τρόικας σχεδιάζει το Μαξίμου

Αντεπίθεση κατά της τρόικας σχεδιάζει το Μαξίμου

-Σε Ιταλία και Μάλτα σήμερα ο Σαμαράς αναζητώντας συμμάχους.

-«Πράσινο» φως στους υπουργούς για σθεναρή αντίσταση στις απαιτήσεις των δανειστών.

Σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα υπό τις πιέσεις των εταίρων θέλει να στείλει ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μερικές ημέρες, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη δώσει το «πράσινο» φως στους υπουργούς του για σθεναρή αντίσταση προς τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ενώ ο ίδιος ετοιμάζεται να ξεκινήσει μπαράζ ευρωπαϊκών επαφών.

Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο: «Μην τεντώνετε άλλο το σκοινί, ως εδώ».

Ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται σήμερα τη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα. Επισήμως, κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι το μεταναστευτικό, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα που θα εκπέμψει από την ιταλική πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απηχεί την ανάγκη της επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού. Στενός συνεργάτης μάλιστα του πρωθυπουργού τόνιζε πως ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται σήμερα να μεταβεί και στη Βαλέτα, όπου θα έχει και εκεί επαφές με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, με κεντρικό θέμα το μεταναστευτικό.

Προς αναζήτηση συμμάχων σε όλη την Ευρώπη

Αποφασισμένος να αντιστρέψει το κλίμα κατά της Ελλάδας αλλά κυρίως για να στείλει το μήνυμα "όχι άλλη πίεση στην Ελλάδα", ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ταξιδέψει σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ταξίδι και στο Βερολίνο για να συναντηθεί εκ νέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ. Αυτό βέβαια αναμένεται να γίνει αφού σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία. Αυτή τη φορά η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο δεν θα είναι μόνο για να... συγχαρεί τη Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο κοινωνικής έντασης στο εσωτερικό και πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Σε θέση μάχης και η Συγγρού

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου, μόνον ως αντάρτικο δεν αντιμετωπίζει τις κλιμακούμενες πλέον αντιδράσεις της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, τις οποίες αφενός θεωρεί ως ελεγχόμενες - καθώς ουδείς επιθυμεί προς το παρόν τουλάχιστον να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές- ενώ εκτιμά ότι στο στάδιο αυτό λειτουργούν συνεπικουρικά προς το στόχο της σθεναρής πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το μήνυμα και προς τη Συγγρού, έστω και ανεπίσημα, είναι σαφές: «σηκώστε το γάντι» που σας πετούν οι δανειστές.

Πλήρης ταύτιση για το περιεχόμενο και τα όρια της διαπραγμάτευσης παρατηρείται και μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς αμφότεροι συνομολογούν στην ανάγκη για πολιτική διαπραγμάτευση σκληρή και στο ανώτατο επίπεδο η οποία να διαφεύγει πλέον από τη γνωστή λήψη οριζοντίων μέτρων.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και κοινό μέτωπο που συνοψίζεται σε: «Τηρήσαμε τα συμφωνημένα, τηρήστε τα υπεσχημένα, περιθώρια για νέες πιέσεις προς το λαό, δεν υπάρχουν».

Διαβάστε επίσης:

Υπουργοί και βουλευτές στήνουν στο… απόσπασμα την τρόικα!

Στυλιανίδης κατά οριζόντιων μέτρων και θεωρίας των δύο άκρων

Κυβέρνηση προς τρόικα: Δεν πρόκειται να πάρουμε νέα μέτρα

Η κυβέρνηση πετάει στην τρόικα το «χαρτί» των εκλογών

Στουρνάρας: Μην υποτιμάτε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού