Σαμαράς: Κοινό μέτωπο του Νότου κατά της λαθρομετανάστευσης

Σαμαράς: Κοινό μέτωπο του Νότου κατά της λαθρομετανάστευσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέττα στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι.

Το κύριο θέμα της συνάντησης αφορά το μεταναστευτικό και την αναλυτική του συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούν ο χειρισμός του όλου θέματος να είναι κοινός από μέρους όλης της Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο βάρος που καλούνται να σηκώσουν καθημερινά οι μεσογειακές χώρες - μέλη της ΕΕ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά και για την ιταλική ανθρωπιστική στρατιωτική αποστολή Mare Nostrum , νότια της Σικελίας, που έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αποτροπή νέων ναυαγίων μεταναστών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πρωθυπουργοί θα αναφερθούν και στον περαιτέρω συντονισμό της ελληνικής και ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2014. Στην ατζέντα της συνάντησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εντάσσεται κι η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις μεσογειακές χώρες, με έμφαση σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν για να τονωθεί η απασχόληση.
Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε σχετική δήλωση, σε ημερίδα της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέττα, νωρίς σήμερα το απόγευμα ότι «η ανεργία των νέων είναι ο εθνικός μας εφιάλτης διότι τα ποσοστά είναι ενδεικτικά μιας χώρας που δεν έχει μέλλον».

Εντωμεταξύ, την ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο των νότιων ευρωπαϊκών χωρών, και, ειδικότερα για τη χώρα μας, είπε ότι η ανεργία είναι 27% και έχουμε πολλούς ανέργους και πολλούς παράνομους μετανάστες, κάτι που δεν πρέπει να συνεχιστεί.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, κάνουμε όπως γνωρίζετε, και περνάμε δια πυρός και σιδήρου, ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, δημοσιονομική εξυγίανση, σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν την Ελλάδα πίσω στην ομαλότητα, στην οικονομική ομαλότητα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς εξηγώντας παράλληλα ότι την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας.

Η προεδρία της Ε.Ε. το 2014

Για κοινό μέτωπο με άλλα ευρωπαϊκά κράτη για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης έκανε λόγο και ο Μαλτέζος πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε στην προεδρία της ΕΕ που θα έχουν διαδοχικά το 2014 η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Μία λύση δεν μπορεί να έρθει με μαγικό τρόπο αλλά δείχνουμε αποτελέσματα και αυτό το θέμα δεν μπορεί να αφεθεί στο έλεός του, ούτε να ελπίζουμε ότι ο χειμώνας έρχεται και θα υπάρξουν άλλες διελεύσεις», σημείωσε ο κ. Τζόζεφ Μουσκάτ.

Διαβάστε επίσης:

Σε Ρώμη και Βαλέτα ο Σαμαράς για το μεταναστευτικό