ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ της τραπεζικής ένωσης ο Μ. Σουλτς

Υπέρ της τραπεζικής ένωσης ο Μ. Σουλτς

Υπέρ της τραπεζικής ένωσης με τη θέσπιση κοινών κανόνων λειτουργίας στην ευρωζώνη και ενιαία εποπτική αρχή ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το απόγευμα η «δεξαμενή σκέψης» «ΔΙΚΤΥΟ» της Άννας Διαμαντοπούλου, με την οποία ολοκλήρωσε την μονοήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η πρώην υπουργός ανέφερε ότι ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της φιλελεύθερης Κεντροαριστεράς είναι ανάγκη να καταστήσει σαφές το πολιτικό του στίγμα όσον αφορά τις πολιτικές της λιτότητας, εξαιρώντας από το έλλειμμα μέρος των δαπανών για τη Παιδεία, πρωτοβουλία που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το «Δίκτυο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του καθηγητή Γιάννη Τσαμουργέλη, ο κ. Σουλτς υποστήριξε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να βοηθάει την ανάπτυξη και να μην περιορίζει το ρόλο της στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Σε άλλη ερώτηση για τις ευθύνες της Ευρώπης στην καθυστέρηση αντιμετώπιση της κρίσης, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, αποδέχθηκε την κριτική υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ως μοναχική φωνή είχε εγκαίρως επισημάνει τις συνέπειες για την Ελλάδα, ωστόσο καταλόγισε ευθύνες και στις ελληνικές κυβερνήσεις. «Υπήρξαν πολλοί και στην Ελλάδα που υποτίμησαν την κατάσταση. Είναι παραμύθι ότι φταίει η Ευρώπη. Έκανε λάθη αλλά για τα ελλείμματα και το χρέος, τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι ελληνικές κυβερνήσεις», σημείωσε ο κ. Σουλτς. Σχετικά με το θέμα της αυξανόμενης ανεργίας που έθεσε ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, απάντησε ότι οι συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν να συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια δημοσιονομικής πολιτικής και τόνισε ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι για επενδύσεις και θέσεις εργασίας των νέων.

Με αφορμή ερώτηση για την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδίως των νέων, ο κ. Σουλτς είπε: «Μην χάνετε τη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Πιστέψτε στις δυνατότητές σας. Υπάρχουν προβλήματα με το κράτος, αλλά εφόσον συνεχίσετε κι έχετε ποιοτικά προϊόντα, θα έχετε το μερίδιο της αγοράς που δικαιούστε». Ο κ. Σουλτς αποδέχθηκε πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου, εκτός από την τρόικα, να ελεγχθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, και η κωλυσιεργία που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ενδύσεων για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρα Τζάκρη, Θάνος Μωραΐτης και Φίλιππος Σαχινίδης, η αντπρόεδρος της Ευρωβουλής Άννυ Ποδηματά, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Α. Παπαδόπουλος και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Ντολτ.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν είναι δυνατόν η τρόικα να μην είναι υπόλογη σε κάποιον θεσμό»

Ποδηματά: Στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουμε μείνει μόνο στα λόγια