ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσφορία στο Μαξίμου για τα «παιχνίδια» της τρόικας

Δυσφορία στο Μαξίμου για τα «παιχνίδια» της τρόικας

-Επιστρέφουν την Παρασκευή οι δανειστές μετά το Eurogroup

-Άγνωστη η διάρκεια των διαπραγματεύσεων

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για την στάση της τρόικας τον τελευταίο καιρό.

Στελέχη της τριμερούς επιδίδονται σε ένα "παιχνίδι" λέξεων, ενώ παράλληλα παίζουν με τα νεύρα της ελληνικής κυβέρνησης με το να μην ξεκαθαρίζουν πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν χθες δύο φορές και σύμφωνα με πληροφορίες «έσπασε ο πάγος», ενώ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πλέον γίνεται λόγος για πιο λογικά νούμερα. Αυτό μεταφράζεται ότι οι δανειστές δεν ζητούν τη λήψη μέτρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 χαμηλώνοντας τις απαιτήσεις.

Μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στην ατζέντα ήταν το δημοσιονομικό κενό του 2014, η πορεία των εσόδων, και το Μεσοπρόθεσμο για το 2015-2016.

Μετά τη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Πέμπτης, την Παρασκευή, ενώ μετά το Ecofin του Σαββάτου θα επιστρέψει και ο υπουργός Οικονομικών για να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι αν η τρόικα θα παραμείνει ικανό διάστημα για να υπάρξει συμφωνία καθώς, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μη συμβεί κάτι τέτοιο και οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και τον Δεκέμβριο, ίσως και μετά τις γιορτές.

Διαφορετική εικόνα από Αθήνα και Βρυξέλλες

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στις δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ότι χωρίζουν «μίλια και δισεκατομμύρια» την ελληνική πλευρά με την τρόικα και προέβλεψε ότι οι αποφάσεις ίσως καθυστερήσουν «και μετά τις διακοπές του σκι» που στην Ευρώπη, παραδοσιακά, γίνονται τον Φεβρουάριο.

«Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά το κλίμα των δημιουργικών συζητήσεων που έχουμε εδώ με την τρόικα να έχει το θάρρος της γνώμης να την κάνει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών δυο ώρες μετά τις ανώνυμες επισημάνσεις βορειοευρωπαίου αξιωματούχου της Ευρωζώνης.

Ανοιχτό το θέμα των πλειστηριασμών

Έως τις 10 - 15 Δεκεμβρίου εκτιμά η ελληνική πλευρά, ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την άρση του καθεστώτος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων και το οποίο έχει ισχύ έως την 31η Δεκεμβρίου φέτος.

«Υπάρχει μια κατ' αρχήν σύμπτωση απόψεων. Δεν υπήρξε ούτε κλίμα έντασης, αλλά ούτε και η αίσθηση ότι τελειώνουμε αύριο. Συζητήσαμε διάφορα μέτρα, που είτε ελήφθησαν, είτε θα ληφθούν, για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Θα συνεχιστεί η συζήτηση, σε τεχνικό επίπεδο, και την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε μετά τις επαφές με την τρόικα στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για τα αποδεκτά όρια διαβίωσης (να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς όσοι είναι πραγματικά φτωχοί) και για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη, ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

Στον αντίποδα, η τρόικα είναι απόλυτη όσον αφορά στις επαγγελματικές μισθώσεις και εμμένει στην πλήρη απελευθέρωσή τους.

Δύο κινήσεις χωρίς έγκριση της τρόικας

Δεδομένου, όμως, ότι έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε δύο κινήσεις:

  • Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία («προϋπολογισμό θα καταθέσουμε κανονικά, ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά», ανέφερε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών).
  • Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο συγκεκριμένο σημείο, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτες» τις όποιες αλλαγές προκύψουν μετά από τις ενστάσεις και τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, αρκεί να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: «α) να κρατηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και β) να πληρώσουν περισσότεροι, λιγότερα».

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Στουρνάρα: Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα

Γιατί βιάζονται στο Μαξίμου

Ευρωπαίος αξιωματούχος:Χάσμα μιλίων και δισ. μεταξύ Τρόικας-Κυβέρνησης

Στον «αέρα» όλα τα νομοσχέδια με την Τρόικα να μην απαντά

Προς μερική απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Ισχυρές πιέσεις της τρόικας για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Πλήρη απελευθέρωση πλειστηριασμών και εξώσεων απαιτεί η Τρόικα