ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση πλειστηριασμών και «τσεκούρι» στα ευγενή ταμεία ζητά η τρόικα

Άρση πλειστηριασμών και «τσεκούρι» στα ευγενή ταμεία ζητά η τρόικα

-Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με Στουρνάρα και Μητσοτάκη

-Τα νέα μέτρα και το «χαρτί» της αποσταθεροποίησης που παίζει πλέον η Ελλάδα

«Σκληρή» και σε υψηλούς τόνους αναμένεται να είναι και ο σημερινός, νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Το σημερινό ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει οριστεί για τις 12:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ νωρίτερα οι τροϊκανοί θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Στη χθεσινή συνάντηση, οι δανειστές απέρριψαν την απόδοση στα πιο πολλά από τα ελληνικά μέτρα για το 2014, με επίκεντρο το ασφαλιστικό, επαναφέροντας στο τραπέζι ακόμη και το τσεκούρι στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία.

Όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά στις συνεχείς διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τουλάχιστο έως την Πέμπτη. Τότε (προς το παρόν) οι δανειστές φέρεται να έχουν προαναγγείλει στο οικονομικό επιτελείο την αναχώρησή τους με άγνωστο το χρόνο επιστροφής.

Από ελληνικής πλευράς εκφράζονται αιχμές για χρονοκαθυστέρηση δανειστών και επιχειρείται συμφωνία έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση την Πέμπτη ενός Προϋπολογισμού ο οποίος δεν θα έχει την υπογραφή της τρόικας.

troika1

Νέα μέτωπα άνοιξαν οι δανειστές

Η τρόικα όμως άνοιξε και νέα μέτωπα προκαλώντας εκνευρισμό και ανησυχία στο Μαξίμου.

κάποιοι δεν περίμεναν τόσο έντονη «αντίδραση» σε τόσα πολλά πεδία, όχι μόνο δημοσιονομικά αλλά και σε διαρθρωτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα:

Ανέβασε στα 400 εκατ. το «κενό» από το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τον φόρο ακινήτων (250 εκατ. έλεγε η κυβέρνηση) και προέβαλε βέτο στην κάλυψή του από την περικοπή του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) κατά 200- 250 εκατ. ευρώ.

Απέρριψε τα πιο πολλά από τα μέτρα (πάταξης φοροδιαφυγής και κυρίως εισφοροδιαφυγής) που προτάθηκαν για το 2014 ζητώντας νέα με επίκεντρο το ασφαλιστικό.

Επέμεινε στην θέση του Eurogroup για προσδιορισμό από τώρα και των μέτρων του 2015.

Απορρίπτει ακόμα και τα διαρθρωτικά μέτρα με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, τις ομαδικές απολύσεις και – κυρίως - τους πλειστηριασμούς.

Αγκάθι οι πλειστηριασμοί

Αναταραχή επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Ο Γιάννης Στουρνάρας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην παράλογη απαίτηση των τροικανών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και στις ισχυρές πιέσεις που ήδη εκδηλώνονται προς το Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να ζητεί παράταση στο ισχύον καθεστώς και τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει ευθέως ότι τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής και πολιτικής σταθερότητας.

Οι προσδοκίες για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου έχουν πλέον ατονήσει εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών μιλούν για «50-50 πιθανότητες» και ο Γ. Στουρνάρας προσδοκά να έχει στα χέρια του μια καταρχήν συμφωνία μέχρι το Eurogroup.

Διαβάστε επίσης:

Κον Μπεντίτ: Ποιος ελέγχει την Τρόικα;

Αυτή είναι η συμφωνία με τους δανειστές

Μέτρα και για το 2015 ζητούν οι δανειστές

Την Τετάρτη το πρωί η συνάντηση Μητσοτάκη-Τρόικας

Ξανά το φάσμα της χρεοκοπίας πάνω από την Ελλάδα

«Έχουμε πολύ δρόμο με την τρόικα»

Επικίνδυνη αποστολή Σαμαρά σε Μέρκελ

Πλειστηριασμοί και μέτρα 1,3 δισ. στον πάγκο του... χασάπη!