ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα και για το 2015 ζητούν οι δανειστές

Μέτρα και για το 2015 ζητούν οι δανειστές

-Κάθε μέρα και μία νέα απαίτηση. Ζητούν να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και για το 2015.

-Αμφίβολο αν θα δεχθούν τα διαρθρωτικά μέτρα 1.3 δις που παρουσιάζει ο κ. Στουρνάρας για το 2014.

-Δεν κάνουν πίσω για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και πλειστηριασμούς. Οδηγούν σε κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει «χαμηλά» τα όσα διημείφθησαν στο Eurogroup και να προβάλλει ιδιαίτερα κάποιες δηλώσεις συμπαθείας από τους κ.κ Σόιμπλε και Ρεν, τα πράγματα εξελίχθηκαν εξαιρετικά δυσάρεστα για την ελληνική πλευρά.

Εκδηλώθηκε προβληματισμός για την πολιτική βούληση που υπάρχει στην Ελλάδα, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Μάλιστα ο κ.Ντάισελμπλουμ, ο Πρόεδρος του Εurogroup και ''μακρύ χέρι'' της κ.Μέρκελ , ήταν από σαφής έως και απειλητικός πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης.

Κατέστησε σαφές στον κ.Στουρνάρα ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης και ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι ο δρόμος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Ζήτησε να τηρηθούν με ακρίβεια τα χρονοδιαγράμματα για τις απολύσεις στο δημόσιο ενώ επανήλθε και πάλι η αμφιβολία για την πολιτική βούληση της χώρας να προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων αλλά και η απειλή ότι ''Η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται όσο τηρεί τις δεσμεύσεις της''.

Έκπληκτος ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, άκουσε τον Πρόεδρο του Eurogroup να απαιτεί να καθοριστούν από τώρα τα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Ο κ.Στουρνάρας εμφανίστηκε να έχει έτοιμα μέτρα, διαρθρωτικού χαρακτήρα, ύψους 1.3 δις ευρώ για το 2014, τα οποία όμως είναι αμφίβολο αν θα γίνουν δεκτά από την τρόικα, που ζητά άμεσα εισπρακτικά μέτρα ή μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως είναι η μείωση των κύριων συντάξεων ή η κατάργηση των επικουρικών.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο επίσης αν η τρόικα θα κάνει αποδεκτές τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στον φόρο ακινήτων, τη στιγμή που προκύπτει ένα κενό της τάξεως των 359 εκατ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί είτε με ισοδύναμα είτε με άλλους τρόπους.

Το βέβαιο είναι ότι οι δανειστές δεν αντιλαμβάνονται ή και αδιαφορούν ακόμα για τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση και απειλούν τη βιωσιμότητά της.

Δεν μπορεί να ερμηνευθεί αλλιώς η εμμονή τους στο θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, τη στιγμή που υπάρχει και η αντίδραση των τραπεζών απέναντι σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα δημιουργηθεί.

Πολλοί , μεταξύ των οποίων και ο κ.Στουρνάρας, επισημαίνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από μία πλήρη άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, με τις τράπεζες να βρίσκονται με πολλά ακίνητα στα χέρια τους, τα οποία θα έχουν μειωμένη ή και μηδενική αξία.

Ποιος μας διαβεβαιώνει όμως ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που στο βάθος του έχει τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο από τους δανειστές και το ''κούρεμα'' των καταθέσεων.

Ανυποχώρητοι δείχνουν οι δανειστές και στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ. Ζητούν άμεσο κλείσιμο και όχι την εξυγίανση εν λειτουργία που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Είναι φανερό ότι τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας: «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, είναι επικίνδυνα»

Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για τήρηση των συμφωνηθέντων

Αυστηρό μήνυμα Eurogroup: Τελειώνετε με τις διαπραγματεύσεις!

Το μήνυμα του Eurogroup στην Ελλάδα: Νέα μέτρα, χωρίς πολλά λόγια