ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για τήρηση των συμφωνηθέντων

Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για τήρηση των συμφωνηθέντων

Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι ιδιωτικοποιήσεις, τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης.

Την πιστή τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Γ. Στουρνάρα κατά τη διάρκεια του Eurogroup των Βρυξελλών.

Μεταξύ άλλων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε την Ελλάδα να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό και να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.

Προσερχόμενος στο κτίριο του συμβουλίου για τη συνεδρίαση των υπουργών ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών της Ελλάδας ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής. «Η Ελλάδα χρειάζεται να επιταχύνει τις προσπάθειές της, απαιτείται περαιτέρω πρόοδος προτού είμαστε σε θέση να λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ερωτηθείς σχετικώς, προσδιόρισε το «επείγον» για το οποίο μίλησε όχι τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όπως είπε, αλλά σε πολιτικό και σε επίπεδο δέσμευσης των ελληνικών Αρχών στο πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «το συντομότερο δυνατόν».

Είναι σημαντικό, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις το Δεκέμβριο. Όπως είναι τα πράγματα -παραδέχτηκε- είναι δύσκολο να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα το συντομότερο δυνατό. Εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας και πρόσθεσε ότι με αυτούς τους ρυθμούς το Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα ως το Δεκέμβριο.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το ποτήρι είναι περισσότερο μισογεμάτο, παρά μισοάδειο», ενώ παράλληλα αναγνώρισε το σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Κατανοώ ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του Επιτρόπου Ολι Ρεν δεν ήταν αρνητική για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα κυρίως στα δημοσιομικά στο δρόμο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το ύψος του δημοσιονομικού κενού καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση», είπε ο επίτροπος Ρεν ο οποίος αν και αναγνώρισε τις «μεγάλες προσπάθειες» εκ μέρους της χώρας μας, επέμεινε ιδιαίτερα στα δημοσιονομικό πακέτο, το οποίο χαρακτήρισε «στοιχείο-κλειδί».

Ο επίτροπος απέφυγε πάντως να μιλήσει για το ύψος στο οποίο το Eurogroup τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό, λέγοντας ότι είναι πρόωρο να μιλήσει για νούμερα, όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

SOIMPLE REN

Από την πλευρά του ο Β.Σόιμπλε εμφανίστηκε καθησυχαστικός και είπε ότι σε γενικές γραμμές η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο και εκτιμά πως στο τέλος θα βρεθεί μια λύση.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί έπανέλαβε τη θέση της Γαλλίας η οποία είναι πως ο ελληνικός λαός έχει κάνει ήδη πολλές θυσίες και υπάρχει πρόοδος αλλά η Ελλάδα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις «άξονες» έθεσε ο Ντάισελμπλουμ

Αυστηρό μήνυμα Eurogroup: Τελειώνετε με τις διαπραγματεύσεις!

Το μήνυμα του Eurogroup στην Ελλάδα: Νέα μέτρα, χωρίς πολλά λόγια

Γιατί οι Βρυξέλλες τραβάνε στα άκρα το σχοινί

Eurogroup: Ζητούν επιτάχυνση προσπαθειών από την Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η «μάχη» κυβέρνησης - τρόικας

Απόλυτο αδιέξοδο με την τρόικα!