ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιόνι των δανειστών η κυβέρνηση: Αλαλούμ με την άφιξη της τρόικας

Πιόνι των δανειστών η κυβέρνηση: Αλαλούμ με την άφιξη της τρόικας

Το βράδυ δήλωναν πως δεν θα έρθουν και το πρωί ενημέρωσαν πως τελικά θα έρθουν εντός της εβδομάδας.

Επικίνδυνα «παιχνίδια» φαίνεται πως παίζει η τρόικα στην πλάτη της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι τελικώς οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να διαβουλευτούν με τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα όμως με τον ίδιο εκπρόσωπο, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό.

Είχε προηγηθεί αργά χθες το βράδυ η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Σίμον Ο’ Κόνορ, «οι τεχνικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα». Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα τον Ιανουάριο του 2014, εφόσον σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Είναι προφανές ότι η τρόικα χρησιμοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ως πιόνι επιβεβαιώνοντας πως αυτοί που κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα είναι οι δανειστές.

Εκείνοι καθορίζουν αν και πότε θα έρθουν, τι θα συζητήσουν, με ποιους και για πόσο διάστημα. Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση περηφανεύεται ότι διαπραγματεύεται με τους δανειστές, η τρόικα παίζει το δικό της παιχνίδι χρησιμοποιώντας την Ελλάδα.

troika

Αναστάτωση από το mail του ΔΝΤ

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται και το mail που απέστειλε πριν λίγες ημέρες το ΔΝΤ προς τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ), και στο οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή τα μέτωπα στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά και ανοιχτά.

Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία.

«Ως εκ τούτου, τεχνοκράτες οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή, παρά την πολιτική βούληση που καταγράφεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης».

Εν ολίγοις, μόνο για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε εγκριθεί επί της αρχής τον Ιούλιο, υπάρχει ελπίδα ευτυχούς κατάληξης μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος «καρφώνει» το ΔΝΤ λέγοντας πως «κάνει τον καλό και η Λαγκάρντ βγαίνει κάθε τόσο να λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα, αλλά σε κάθε αξιολόγηση προβάλλει τα πλέον μαξιμαλιστικά τεχνικά αιτήματα. Τα περί σαρωτικών και οριζόντιων απελευθερώσεων πλειστηριασμών και απολύσεων από το Ταμείο έρχονται».

Διαβάστε επίσης:

«Χοντρό» άδειασμα Ο’ Κόνορ στην κυβέρνηση

Τον Ιανουάριο επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα

«Αποδεσμεύουν» την δόση λόγω...Ελληνικής Προεδρίας

Το Γενάρη θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της πείνας και της ανθρωπιστικής κρίσης