ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΚΑ:Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας

ΥΠΕΚΑ:Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικά κτίρια περιοχών με οξυμμένα προβλήματα θέρμανσης, υπέγραψε ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ στις περιφερειακές ενότητες (ή μέρη τους) Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Σερρών, Δράμας, Αρκαδίας (ορεινή), Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου. Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα της χώρας και βασικό θεμέλιο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προσθέτει:

«Έχουμε ήδη εντάξει, σε περισσότερους από 230 δήμους της χώρας, έργα εξοικονόμησης ενέργειας για πάνω από 730 δημόσια και δημοτικά κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 263.000.000 ευρώ. Στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014-2020 προγραμματίζουμε τη συνέχιση όλων των παραπάνω και την επέκτασή τους με συνολική δημόσια και ιδιωτική δαπάνη ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών και ταυτόχρονα η αποδοτική χρήση ενέργειας στις επιχειρήσεις της χώρας, αποτελούν τους μεγάλους στόχους που έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε».

79686

Ο κ. Καλαφάτης τονίζει εξάλλου, ότι προκειμένου η Πολιτεία να μεριμνήσει για τις περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τον χειμώνα, υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης των δήμων στις περιοχές αυτές ώστε να ξεκινήσουν άμεσα έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Ανέφερε ότι στόχος είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλα τα κτίρια του Δημοσίου. Τα έργα μπορούν να υποβληθούν άμεσα για αξιολόγηση, με στόχο να ξεκινήσουν εντός του 2014 και να ολοκληρωθούν το αργότερο το 2015.

Από το πρόγραμμα χρηματοδοτούνται μεταξύ άλλων η προσθήκη μόνωσης, η αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η αντικατάσταση συστήματος καυστήρα/ λέβητα/ σωληνώσεων με σύστημα που επιτρέπει χρήση ΑΠΕ, φυσικού αερίου, υγραερίου, παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης, συστήματα και τεχνικές φυσικού ή/και μηχανικού δροσισμού- αερισμού, εξωτερικά συστήματα ηλιοπροστασίας και σκίασης, πράσινες στέγες, συνδέσεις με Δημόσιο Δίκτυο διανομής φυσικού αερίου και κατασκευή εσωτερικού δικτύου, βιοκλιματικές παρεμβάσεις καθώς και εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.