ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές ανάσες αναζητά το Μαξίμου

Πολιτικές ανάσες αναζητά το Μαξίμου

-Επικοινωνιακή αντεπίθεση μετά τις γιορτές ετοιμάζει η κυβέρνηση με όπλο την ελληνική προεδρία της ΕΕ.

-Στόχος η χαλάρωση της πίεσης εντός και εκτός Ελλάδος.

Μετά από ένα μήνα - “φωτιά” με κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή που της στοίχισαν την απώλεια ενός ακόμα βουλευτή, η κυβέρνηση ελπίζει ο Γενάρης να είναι ήρεμος και χωρίς αναταράξεις.

Η επίσημη έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου εκτιμάται από το Μαξίμου ότι θα δώσει πολιτικές ανάσες στην κυβέρνηση που έχει πιεστεί πολύ τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα.

Η κυβέρνηση επενδύει σε αυτή την “κατάπαυση του πυρός” για να ξεκινήσει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι το Γενάρη τουλάχιστον η κυβέρνηση θα κινηθεί σε πιο ήρεμα νερά.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση της τρόικας αναμένεται να είναι πιο διαλλακτική απέναντι στη χώρας μας, λόγω της ελληνικής προεδρίας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα ασκήσουν ξανά πιέσεις για εκπλήρωση των συμφωνηθέντων.

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση πάει με άλλο αέρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μετά την κατάθεση μονομερώς του προϋπολογισμού, τη ρύθμιση για τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και την παράταση λειτουργίας των ΕΑΣ για έναν ακόμη χρόνο.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει μετά τις γιορτές επικοινωνιακή αντεπίθεση με όχημα και την ελληνική προεδρία της ΕΕ, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι το 2014 θα είναι για την Ελλάδα το έτος εξόδου από την κρίση.

Η ελληνική προεδρία θα αποτελέσει σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού μια καλή ευκαιρία για να προβληθεί το σύνθημα ότι “η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο χάρτη", ενώ ο κ. Σαμαράς θα έχει ως οδηγό την Ιρλανδία που βγήκε από το Μνημόνιο και την Πορτογαλία που πιθανόν να βγει το προσεχές καλοκαίρι.

Βέβαια, για να διαμορφωθούν συνθήκες απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο θα πρέπει πρώτα να κλείσουν θετικά όλες οι διαπραγματεύσεις. Όχι τόσο για τα νέα μέτρα που ζητούν συνεχ.ως οι δανειστές αλλά για εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων.

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμοι οι πρώτοι 4 μήνες του 2014 για την κυβέρνηση

Διαφωνία Μεϊμαράκη για τους χειρισμούς στην υπόθεση Πολύδωρα

Ανησυχία στο Μαξίμου για την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία

Απειλεί με παραίτηση ο Στουρνάρας μετά το άδειασμα απ’ τον Σαμαρά!

Tagesspiegel: Σε κίνδυνο η πλειοψηφία Σαμαρά