ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμοι οι πρώτοι 4 μήνες του 2014 για την κυβέρνηση

Κρίσιμοι οι πρώτοι 4 μήνες του 2014 για την κυβέρνηση

Τι περιμένει την κυβέρνηση στην αυγή της νέας χρόνιας.

Στις πρώτες εκατό ημέρες του 2014 αναμένεται να κριθούν πολλά για την πορεία της χώρας, αλλά και τη συνοχή της δικομματικής κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι στην αυγή της νέας χρονιάς θα πρέπει να διευθετηθούν αρκετά σοβαρά ζητήματα, ενώ θα πρέπει να κλείσουν και όλες οι εκκρεμότητες με τους δανειστές.

Η κατάσταση της οικονομίας της χώρας πιέζει για άμεσες ενέργειες, υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας που αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για να ξεσκονίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση αναζητά την κατάλληλη «δοσολογία» μεταξύ της ανάγκης ταχείας προώθησης των μεταρρυθμίσεων και ανάληψης πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα.

Μετά τη μεγάλη δοκιμασία στη Βουλή, με τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων κυρίως για τη φορολογία ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να περάσει, με συγκροτημένο τρόπο, στο επόμενο στάδιο που είναι η ανασύνταξη της οικονομίας.

Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, για την ίδια τη χώρα συνολικά. Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα, καθώς τον Μάιο θα διεξαχθούν οι διπλές εκλογές, ενώ τα σενάρια και για εθνικές εκλογές δεν φεύγουν από την επικαιρότητα.

Λίγο πριν από τις εκλογές, στα τέλη Απριλίου, η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για την πορεία του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού το 2013, δηλαδή θα ανακοινώσει και θα επικυρώσει το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πρόκειται για καθοριστικής σημασίας γεγονός, καθώς και τυπικά ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της απόφασης του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής για εφαρμογή μέτρων μείωσης του δυσθεώρητου ελληνικού δημοσίου χρέους.

SAMARAS BENIZELOS

Ανησυχία για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Προβληματισμό προκαλεί τόσο στο Μαξίμου όσο και στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ.

Το Μαξίμου διαρρέει προς τα έξω ότι δεν ανησυχεί και γιατί πιστεύει ότι οι βουλευτές έχουν επίγνωση του διακυβεύματος και διότι το επιτρέπουν τα περίφημα «μαξιλαράκια» του πρωθυπουργού.

Η ουσία όμως, σύμφωνα με στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι, παρά τη δήλωση-μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του κινήματος Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος και ότι διαθέτει «ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικής και πολιτικής αντοχής», η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα από τις 13 Ιανουαρίου θα δοκιμάσει στην κυριολεξία τις αντοχές της συγκυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Διαφωνία Μεϊμαράκη για τους χειρισμούς στην υπόθεση Πολύδωρα

Ανησυχία στο Μαξίμου για την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία

Απειλεί με παραίτηση ο Στουρνάρας μετά το άδειασμα απ’ τον Σαμαρά!

Tagesspiegel: Σε κίνδυνο η πλειοψηφία Σαμαρά