ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» την κυβέρνηση

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» την κυβέρνηση

Ο κόσμος ασφυκτιά και αυτοί περιορίζονται σε συστάσεις και ευχολόγια -Ενδοκυβερνητικές τριβές μετά το «όχι» Στουρνάρα στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Νέα πολιτική ένταση πυροδοτεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που εκτός από τους πολίτες, αρχίζει να «πνίγει» και το Μαξίμου.

Επικαλούμενοι τον αόριστο φόβο του λαθρεμπορίου, οι υπουργοί της κυβέρνησης αρνούνται να μειώσουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και να λυτρώσουν εκατομμύρια Έλληνες, θέτοντας ως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης τα έσοδα και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία των πολιτών.

Η κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Οικονομικών να εξετάσει την πιθανότητα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει προκαλέσει ασφυξία στο πολιτικό περιβάλλον και φέρνει και πάλι τον κ. Στουρνάρα στο στόχαστρο όχι μόνο βουλευτών αλλά και υπουργών της κυβέρνησης.

Ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας άφησε αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα για την αδιάλλακτη πολιτική και την εμμονή να μην μειώσει τον ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες.

Παράλληλα, η απόρριψη εκ μέρους του υπουργού του σχετικού αιτήματος (με ερώτηση στη Βουλή) 41 γαλάζιων βουλευτών τροφοδοτεί το σκηνικό γκρίνιας και εσωστρέφειας στη Συγγρού, με τους «γαλάζιους» βουλευτές να εκφράζουν ξανά την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον «τσάρο».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του με χθεσινή του παρέμβαση ουσιαστικά υποδεικνύει στον υπουργό Οικονομικών ότι πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει το «οξύ πρόβλημα της αιθαλομίχλης».

Στουρνάρας, Μανιάτης και Γεωργιάδης υποβαθμίζουν το θέμα

Οι τρεις υπουργοί, αν και αναγνώρισαν την ύπαρξη του προβλήματος, έσπευσαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα του (ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε προκλητικά πως τα πνευμονολογικά περιστατικά κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα), υπογραμμίζοντας πως η λύση δεν είναι η μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης και πως τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση (επίδομα θέρμανσης, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στα ενταγμένα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ νοικοκυριά τις ημέρες με αιθαλομίχλη) είναι αρκετά.

Ο Γ. Στουρνάρας από την πλευρά του υποστήριξε πως τυχόν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης θα άνοιγε «παράθυρο» στο λαθρεμπόριο καυσίμων ενώ επί της ουσίας θα επιδοτούσε τους πάντες, ακόμα και αυτούς που θέλουν να θερμάνουν τις πισίνες τους.

Αφού χαρακτήρισε το μέτρο εξαιρετικά επιτυχημένο μια και υπολογίζεται ότι καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα στο 15% των συνολικών ποσοτήτων του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ.Στουρνάρας απέδωσε την υστέρηση των εσόδων στον «καλό μας τον καιρό» το 2013.

Δεν πείθουν κανέναν

Οι παραδοχές αυτές δεν πείθουν την κοινωνία, μεγάλο μέρος της οποίας έχει αναγκαστεί να καίει ότι βρίσκει μπροστά της για να ζεσταθεί.

Δεν πείθουν τον έναν στους τρεις Έλληνες (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) που δηλώνει ότι δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να έχει μια ικανοποιητική θέρμανση.

Δεν πείθει ακόμα και το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος πρόσφατα υποστήριξε πως το οικονομικό επιτελείο δεν χειρίστηκε σωστά την εν λόγω υπόθεση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Είναι προφανές πως ο κ. Στουρνάρας δεν καθορίζει μόνος του την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ούτε λαμβάνει μόνος του τις αποφάσεις για το εάν θα μειωθεί ή όχι η φορολογία στα καύσιμα.

Διαβάστε επίσης:

«Όσοι ζητούν μείωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης, ευνοούν το λαθρεμπόριο»

Τα γιαούρτια σε Άδωνι και Τομπούλογλου

Αφού το μέτρο πέτυχε, τι έκαναν 3 υπουργοί ανήμερα Χριστουγέννων;

Αναλγησία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Μαριάς για την αιθαλομίχλη

ΣΥΡΙΖΑ για αιθαλομίχλη: Δήθεν μέτρα για επικοινωνιακή αξιοποίηση

KKE:Στάχτη στα μάτια τα κυβερνητικά μέτρα για την αιθαλομίχλη