ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο «αγώνας δρόμου» και οι «δεύτερες σκέψεις» του Γιώργου

Ο «αγώνας δρόμου» και οι «δεύτερες σκέψεις» του Γιώργου
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να ρίξει το βάρος του στο εσωτερικό...

Με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στα χέρια, ο Γιώργος Παπανδρέου, ετοιμάζεται τώρα να ρίξει το βάρος του στο εσωτερικό, ζητώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και υλοποίηση των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το μνημόνιο.

Τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα, τα έσοδα και την ύφεση δεν δίνουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Χάσιμο χρόνου δεν δικαιολογείται ούτε στους τομείς της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων που αποτελούν προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες πρέπει να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και σε μεγάλο βαθμό και αυτό θα γίνει υπό το βλέμμα της Τρόικας, οι επικεφαλής της οποίας αναμένεται να καταφθάσουν στην Αθήνα στις 15 Απριλίου.

Σημείο αιχμής αποτελούν και οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα επιχειρήσει να περάσει τα μεγάλα αναχώματα και να βάλει στο τραπέζι τις ΔΕΚΟ, όπως τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, και περιορίζεται ακόμη στο Ελληνικό και το Ελευθέριος Βενιζέλος, η «αξιοποίηση» των οποίων δεν δημιουργεί αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Προτεραιότητα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πρέπει να φέρει στο δημόσιο ταμείο, 15 δισ. ευρώ, την περίοδο 2012-2015.

Στα πλαίσια αυτά, συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εκλογές, ενώ και ο πιθανός ανασχηματισμός, βαπτίζεται «διορθωτικές κινήσεις» και δείχνει να παραμένει όπλο στο τραπέζι του πρωθυπουργού.

Κοινή πεποίθηση είναι πάντως ότι η κυβέρνηση χρειάζεται τονωτικές ενέσεις. Αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται να ενισχυθούν με πρόσωπα κάποια Υπουργεία στα οποία εντοπίζονται καθυστερήσεις ενώ εκτιμάται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι απομακρύνσεις στελεχών δεν θα είναι πολλές.

Στις «δεύτερες σκέψεις» Παπανδρέου φέρεται να είναι και η δημιουργία ενός νέου συντονιστικού οργάνου μιας και ο στόχος ενός καλύτερου συντονισμού με την ύπαρξη ενός υπέρ-υπουργού συντονιστή, δεν ευδοκίμησε κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό.