ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν ξέρουν τι ψηφίζουν

Δεν ξέρουν τι ψηφίζουν

Ψηφίζουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης κρίσιμα νομοσχέδια και άρθρα στη βουλή, που αφορούν άμεσα τη ζωή των Ελλήνων, χωρίς προηγουμένως να έχουν προλάβει να διαβάσουν τι ψηφίζουν.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μνημόνια και νομοσχέδια με διατάξεις που καταστρέφουν τη ζωή μας καθημερινά, περνάνε από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη βουλή την τελευταία στιγμή και μετά από «μία ματιά» που τους ρίχνουν οι βουλευτές (και αυτή αν προλάβουν), λίγο πριν τα ψηφίσουν.

Συγκλονιστική η μαρτυρία και η κατάθεση ψυχής από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, που μου έκανε το Σάββατο το μεσημέρι στο ραδιόφωνο του Real FM. Προηγουμένως είχα «βγάλει στον αέρα» τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για να τον ρωτήσω πώς του ήρθε η φαεινή ιδέα στην αρχή του νέου έτους να επιβάλει τα 25 ευρώ για την είσοδο στα νοσοκομεία.

Η απάντησή του δεν άφηνε περιθώρια για άλλη συζήτηση: «Δεν είναι δική μου ιδέα το '25ευρω', είναι υποχρέωσή μας ψηφισμένη από το δεύτερο μνημόνιο στη βουλή».

Αμέσως μετά έβγαλα στον αέρα τον κ. Κρεμαστινό με το βασικό ερώτημα «γιατί διαμαρτύρεστε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα 25 ευρώ τώρα, ενώ είχατε ψηφίσει το μέτρο στο δεύτερο μνημόνιο;».

Η απάντηση του κ. Κρεμαστινού ήταν αποκαλυπτική: «Πολλές φορές μας φέρνουν τελευταία στιγμή στη βουλή νομοσχέδια, όπως έγινε και με το δεύτερο μνημόνιο, και μας πιέζουν να τα ψηφίσουμε απειλώντας με πτώση της κυβέρνησης, χωρίς να έχουμε προηγουμένως προλάβει να μελετήσουμε τα κείμενα αποτυπωμένα σε εκατοντάδες σελίδες των νόμων, που πρέπει να ψηφίσουμε».

Είναι μία τακτική η οποία ακολουθείται τα τελευταία τρία χρόνια, σχεδόν συστηματικά, από τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης κ.α. πιθανά με οδηγίες της τρόικα, για να αιφνιδιάζονται και να μην προλαβαίνουν να φέρνουν τις αντιρρήσεις τους οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Εξάλλου και ο σημερινός υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε παραδεχτεί πέρυσι ότι δεν πρόλαβε να μελετήσει τις παραγράφους του δεύτερου μνημονίου και τις ψήφισε χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει.

Αυτή είναι μία απαράδεκτη κατάσταση στο ελληνικό κοινοβούλιο, στην οποία όπως πληροφορούμαστε θα στηριχτεί ο ΣΥΡΙZA για να καταγγείλει (εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας) όσα μνημόνια και κρίσιμα νομοσχέδια έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 ημερομηνίες του 2014 που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας

Α. Γεωργιάδης: «Ό,τι σου παρέχεται τζάμπα δεν το εκτιμάς»

«Μαζεύουν» το χαράτσι του Άδωνι εξαιρώντας τους άνεργους!