ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μαζεύουν» το χαράτσι του Άδωνι εξαιρώντας τους άνεργους!

«Μαζεύουν» το χαράτσι του Άδωνι εξαιρώντας τους άνεργους!

Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται στις 18:00 ενώ τα ξένα ΜΜΕ ομιλούν για κατα φαντασία θεραπευμένους

Την πρώτη τους συνάντηση, εντός του 2014, πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Μακριά από το κλίμα αισιοδοξίας των πρωτοχρονιάτικων μηνυμάτων τους, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι βρισκονται ήδη από τις αρχές του 2014 αντιμέτωποι με μία πολυεπίπεδη εξίσωση που περιλαμβάνει την τρόικα, την ίδια την κοινωνία που στενάζει, τις βουλές των ξένων έναντι του ελληνικού χρέους και, φυσικά, το αποτέλεσμα της κάλπης του προσεχούς Μαϊου.

Το τσουνάμι των αντιδράσεων που προκάλεσε η επιβολή του χαρατσιού των 25 ευρώ ως εισιτήριο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η δικομματική κυβέρνηση, ακόμη και για μέτρα που έχουν ψηφιστεί εδώ και πολλούς μήνες και μπαίνουν τώρα σε εφαρμογή.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπορούν να πάρουν πίσω το μέτρο καθώς θεωρείται ότι θα λειτουργούσε ως θρυαλλίδα εκρήξεων εκ μέρους της τρόικας που είναι ήδη καχύποπτη έναντι της κυβέρνησης και της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί. Θα επιχειρήσουν, συνεπώς, να σώσουν τα προσχήματα προχωρώντας στη... λογική εξαίρεση των ανέργων από το χαράτσι των 25 ευρώ. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα έχει, εξάλλου, σχεδόν την ίδια ώρα με τη σύσκεψη στο Μαξίμου συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναζητηθούν τα ισοδύναμα μέτρα των 40 εκατομμυρίων ευρώ, που σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωναν οι... άνεργοι!!! Ωστόσο και τα ισοδύναμα δεν είναι τίποτε άλλα παρά νέες επιβαρύνσεις για όσους έχουν την τύχη να έχουν ακόμη δουλειά, καθώς θα αφορούν μικρότερο μεν αλλά... «χαράτσι» σε παρακλινικές εξετάσεις, αξονικές κ.α.

noso

Το «χαράτσι» και η ενδοκυβερνητική θύελλα περί αυτού επιβεβαιώνουν τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και την... πρακτική της αδυναμία να εμφανιστεί με άλλο προσωπείο ενόψει των διπλών (σ.σ. τουλάχιστον) εκλογών του Μαϊου για την ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πίεση, δε, αναμένεται να αυξηθεί από την επόμενη εβδομάδα, όταν και επιστρέφουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας.

Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να βρουν γραμμή άμυνας έναντι των πολλών ανοικτών μετώπων: του δημοσιονομικού κενού, ύψους άνω του 1,2 δισ ευρώ, του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων και, φυσικά, του προγράμματος κινητικότητας και απολύσεων στο Δημόσιο. Ειδικά για το τελευταίο, η Αθήνα θα πρέπει να υλοποιήσει σε διάστημα 6-7 εβδομάδων 12.500 διαθεσιμότητες (κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ και τους δήμους) αλλά και να συμπληρώσει τον αριθμό των 4.000 απολύσεων του 2013, πριν ξεκινήσει το νέο κύμα απολύσεων, αυτή τη φορά 11.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του τρέχοντος έτους.

Η κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών τόσο στο δημοσιονομικό κομμάτι, καθώς θεωρείται ότι με τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις, μικρές, ελαφρύνσεις στον φόρο ακινήτων εξήντλησε τα όρια ανοχής της τρόικας, όσο κυρίως στο διαρθρωτικό όπου οι ελεγκτές επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις. Άλλωστε, τα μηνύματα στέλνονται στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο από πολλές πλευρές, με τελευταίο τον συνήθως μετριοπαθή γερμανικό Der Spiegel που έκανε χθες λόγο για μεταρρυθμιστική κόπωση της Αθήνας και τον κίνδυνο μετατροπής της Ελλάδας σε αποτυχημένο κράτος (failed state).

Οι πιστωτές αναμένεται να ασκήσουν σκληρή πίεση για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την ίδια στιγμή που η δικομματική θέλει να εμφανιστεί καθόλα τυπική, προκειμένου να επιτύχει ό,τι καλύτερο μπορεί στο μέτωπο του χρέους και του πρωτογενούς πλεονάσματος. Άλλωστε, η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των ασθενεστέρων, από το πλεόνασμα, αλλά και η προοπτική οριστικής λύσης του ζητήματος του χρέους, το φθινόπωρο του 2014, αναμένεται να αποτελέσουν τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης στις δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις της άνοιξης...

Διαβάστε επίσης:

Έλεος! Νέο χαράτσι 1 ευρώ στα παραπεμπτικά για αξονικές

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου για Τρόικα και 25ευρω

Άδωνις Γεωργιάδης: Κοινωνικά δίκαιο το «χαράτσι» των 25 ευρώ (Βίντεο)