ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί Σαμαρά - Στουρνάρα με ειδικό δικαστήριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί Σαμαρά - Στουρνάρα με ειδικό δικαστήριο

- Ευθείες βολές και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

- Συνεχείς συσκέψεις Σαμαρά-Βενιζέλου για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

- Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, αποκαλεί η Κουμουνδούρου τoυς όρους πώλησης των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει ο κ. Στουρνάρας για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, να απειλεί να γίνει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με χρήματα που βαρύνουν πλέον το δημόσιο χρέος ( δηλαδή με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων) το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των τραπεζών βρίσκεται στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κυβέρνηση προωθεί πλέον την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών με την πώληση των μετοχών του ΤΧΣ, με την αρχή να γίνεται με τη Εurobank.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι κανένας στρατηγικός επενδυτής δεν δείχνει ενδιαφέρον για να αγοράσει τις μετοχές των τραπεζών στην τιμή που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση τους. Το αντίθετο, επιθυμούν πολύ χαμηλότερες τιμές για να επιδείξουν ενδιαφέρον.

Το Υπουργείο Οικονομικών ενέταξε στο ν/σ για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στο ΤΧΣ να πουλήσει μετοχές των τραπεζών κάτω από την τιμή με την οποία συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση τους.

Η συγκεκριμένη διάταξη ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων ήδη και προκαλεί προβληματισμό στους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και σε παράγοντες της τραπεζικής αγοράς.

sam str

Ήδη, πριν από λίγο, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε απειλεί, εμμέσως, Σαμαρά, Στουρνάρα αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους με ειδικό δικαστήριο. Κάνει λόγο για '' τεράστιες ευθύνες του ΤΧΣ, του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας'' ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι '' η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στη διερεύνηση του συνόλου των σκανδαλωδών πράξεων και αποφάσεων,ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα να υποστεί τεράστιες ζημιές το Ελληνικό Δημόσιο,και θα αποδοθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους και υπαίτιους οι σοβαρότατες ευθύνες που τους αναλογούν.''

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι και οι ευθείες βολές του Σύριζα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Παπούλια. Στην ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τον κ.Παπούλια προ των ευθυνών του, σε περίπτωση που δεχθεί να υπογράψει το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Η Κουμουνδούρου μιλάει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών και θεωρεί ότι οι αποκαλύψεις για τα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παίζουν το ρόλο του ''λαγού'' στη μεθόδευση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει ξανά τις τράπεζες, δίνοντας τις μετοχές σε εξευτελιστικές τιμές και πολύ πιο κάτω από αυτές που έγινε η ανακεφαλαιοποίση.

Ο κ.Σαμαράς με τον κ.Βενιζέλο είχαν συνεχείς συναντήσεις τις δύο τελευταίες ημέρες για το συγκεκριμένο θέμα, εξετάζοντας τρόπους αντιμετώπισης.

Η πίεση δεν προέρχεται μόνο από την πλευρά του Σύριζα , που μιλάει για σκάνδαλο και απειλεί με ειδικό δικαστήριο, αλλά και από την πλευρά των δανειστών που ζητούν την αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και την ιδιωτικοποίηση τους.

Οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι με το κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί και ιδιαίτερα με την καθυστέρηση δημοσιοποίησης των ευρημάτων από τους ελέγχους της Black Rock στις ελληνικές τράπεζες, πίσω από την οποία βλέπουν να στήνεται ένα σκηνικό εκβιασμού της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Σκουρλέτης: Στοιχείο συγκάλυψης η στάση κυβέρνησης και Στουρνάρα

«Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ»

Λαφαζάνης: Οι εκλογές ίσως γίνουν και πριν τις Ευρωεκλογές