ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Θέλει να αποχωρήσει από την ελληνική Τρόικα ο Πολ Τόμσεν

Αποκλειστικό: Θέλει να αποχωρήσει από την ελληνική Τρόικα ο Πολ Τόμσεν

Την επιθυμία του να αποχωρήσει από εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην ελληνική Τρόικα έχει εκφράσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Πολ Τόμσεν στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει αξιόπιστη πηγή του Ταμείου, ο Τόμσεν έχει ήδη ξεκινήσει να προλειαίνει το έδαφος της αποχώρησής του από την Τρόικα για την Ελλάδα καθώς όπως λένε οι κακές γλώσσες στους κόλπους του οργανισμού στην Ουάσινγκτον... «ο Τόμσεν δεν αντέχει άλλο!».

Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό πέρα του ότι- αν επιβεβαιωθεί τελικά η είδηση- την θέση του θα αναλάβει κάποιος άλλος τεχνοκράτης-οικονομολόγος του ΔΝΤ;

Για όσους μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές των εξελίξεων, ο Τόμσεν ως ένας φιλόδοξος επαγγελματίας, θεωρεί ότι η περαιτέρω ταύτισή του με ένα προβληματικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής όπως το ελληνικό, βλάπτει το προφίλ του και φοβάται ότι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην μελλοντική επαγγελματική του ανέλιξη.

Όπως κατά καιρούς φέρεται να έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Τόμσεν σε κοντινούς ανθρώπους τους, «ο κύκλος του στην ελληνική Τρόικα έχει κλείσει και ό,τι ήταν να προσφέρει το προσέφερε».

troika

Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Κατά την άποψη ορισμένων, η επιθυμία του Τόμσεν να εγκαταλείψει την Ελλάδα έχει εκδηλωθεί εδώ και καιρό. Όμως η τωρινή συγκυρία κατά την οποία επανεκκινείται το θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Τόμσεν φαίνεται πως διαβλέπει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει και σε ένα τρίτο Μνημόνιο, θεωρώντας ο ίδιος ότι το να συνεχίζει να παραμένει στην Τρόικα δεν έχει τίποτε παραπάνω να του προσφέρει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Όμως πίσω από όλα αυτά κρύβεται σύμφωνα με πληροφορίες η άποψη που φέρεται να ασπάζεται ο Τόμσεν ότι για την Ελλάδα τα δύσκολα δεν είναι πίσω της αλλά μπροστά της.

Στον ίδιον αποδίδεται η εκτίμηση ότι η οικονομία της χώρας θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμα να ανακάμψει και ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο θα αναφύονται οι εκ γενετής αδυναμίες των πολιτικών που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Τόμσεν λοιπόν φέρεται να θέλει να αποχωρήσει όσο είναι ακόμα νωρίς, ώστε το οποιοδήποτε απρόοπτο συμβεί στο κοντινό ή απώτερο μέλλον -άλλωστε κανείς σοβαρός αναλυτής στο εξωτερικό δεν αποκλείει ακόμα το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας ή εξόδου της χώρας μας από το ευρώ- να μην το χρεωθεί επαγγελματικά ο ίδιος.

Τώρα, τι λέει η Λαγκάρντ για αυτήν την επιθυμία του Τόμσεν; Καλά πληροφορημένες πηγές από κύκλους της Ουάσινγκτον λένε ότι έχει ήδη αρχίσει να ψάχνει αντικαταστάτη του, αν και μέχρι στιγμής η ίδια δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημα του Τόμσεν. Το βέβαιο πάντως είναι ότι αν ο Τόμσεν αποχαιρετήσει την Ελλάδα, δεν θα είναι πολλοί αυτοί που θα στεναχωρηθούν στην χώρα μας...

Διαβάστε επίσης:

«Πυρετός» για τις ελληνικές προτάσεις προς την τρόικα

Οι Γερμανοί σπρώχνουν την Ευρώπη στα άκρα

Τρόικα: Συνεχίζει να εκβιάζει και τιμά την ελληνική προεδρία στα λόγια