ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ζητά ο Βενιζέλος

Φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ζητά ο Βενιζέλος

Παρέμβαση στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια «ταχεία έγκριση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε ευρεία βάση» έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος.

Το μέτρο αυτό, που προτείνεται στη συνέχεια του ψηφίσματος που είχε εγκρίνει τη συναφή έκθεση της Άννυς Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ), αποτελεί ένα εργαλείο «άντλησης της υπεραξίας από τη χρηματοοικονομική σφαίρα και μεταφοράς της σε ένα μηχανισμό αναδιανομής», όπως παρατήρησε σχετικά ο κ. Ευ.Βενιζέλος. Όμως, σημείωσε «το θέμα έχει προσκρούσει σε θεσμικές δυσκολίες, μετά από την προσφυγή του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ακύρωση της διαδικασίας της ενισχυμένης συνεργασίας των 11 κρατών-μελών». Ωστόσο, τόνισε ο κ.Βενιζέλος, «αν αντιδρούμε στην ΕΕ της λιτότητας και της ανεργίας, πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτούμε την ελπίδα. Κι επειδή οι ίδιοι πόροι δεν επαρκούν, πρέπει να προωθηθούν νέες ιδέες και νέα εργαλεία». Στην καταληκτική του παρέμβαση, ο κ.Βενιζέλος τόνισε πως «η Προεδρία θέλει να επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα» δεδομένου μάλιστα ότι «η σχετική έκθεση της κ.Ποδηματά είχε εγκριθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών».

omilia-venizelou-stin-epitropi-exoterikon-ypotheseon-tou-evrokoinovouliou

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου παρατήρησε επίσης, πως όσοι αντιδρούν στη θέσπιση του μέτρου «στην πραγματικότητα είναι αυτοί που αντιδρούν στην ύπαρξη οιουδήποτε φόρου. Το θέμα που προκύπτει όμως εν προκειμένω είναι, ότι η χρηματοοικονομική σφαίρα έχει αποκολληθεί από το στοιχείο της κυριαρχίας και το διακύβευμα είναι, αν θα παραμείνει εκτός κάθε θεσμικού ελέγχου». Ανατρέχοντας τέλος στη σύνοδο του G20 στο Λονδίνο το 2008, ο κ.Βενιζέλος υπενθύμισε ότι είχε εκεί υιοθετηθεί ένας κατάλογος αποφάσεων για την προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης. «Ε λοιπόν ως σήμερα, τίποτα απ΄αυτά δεν εφαρμόστηκε» τόνισε προτρέποντας εμμέσως τους ευρωβουλευτές να προωθήσουν τα βήματα που υποστηρίζουν την οικονομική διακυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Βενιζέλου στο Ευρωκοινοβούλιο στο θέμα της Τραπεζικής Ένωσης