ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλειδί» οι τράπεζες για τη συμφωνία με την τρόικα

«Κλειδί» οι τράπεζες για τη συμφωνία με την τρόικα

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται από 5,5 έως 6 δισ. και διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που φέρουν τις τράπεζες να χρειάζονται 20 δισ. ευρώ.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών.

Οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ περνούν από… κόσκινο τα οικονομικά στοιχεία της χώρας μας, τηρώντας μέχρι στιγμής σκληρή στάση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ευελπιστεί από Παρασκευή να ξεκινήσουν οι κεντρικές επαφές στο ΥΠΟΙΚ με στόχο να αρχίσουν να «κλείνουν» παραγράφους του υπό αναθεώρηση μνημονίου. Και τούτο διότι τελειώνει ο χρόνος έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου όταν η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει την συμφωνία επί της αρχής για να έρθει μετά η "βροχή" εφαρμοστικών διατάξεων στη Βουλή και να ακολουθήσει η δόση και –βεβαίως– οι παροχές.

Μετά τις αρνήσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ανοιχτά μέτωπα στις μεταρρυθμίσεις οι επικεφαλής της τρόικας έθεσαν ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης τα στοιχεία για τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Χθες οι τροϊκανοί συναντήθηκαν με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται από 5,5 έως 6 δισ. και διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που φέρουν τις τράπεζες να χρειάζονται 20 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν η τρόικα τηρείς στάση αναμονής και μελετά τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς προτού εκφράσει την θέση της αν και δεν κρύβει ότι θα ήθελε μία πιο συντηρητική προσέγγιση στο θέμα. Έτσι οι επικεφαλής της τρόικας ανανέωσαν το ραντεβού με τον Γιώργο Προβόπουλο προκειμένου να κλείσει το ζήτημα πριν δοθούν τα στοιχεία των τεστ αντοχής στη δημοσιότητα.

Πάντως στο Μαξίμου πήραν βαθιά ανάσα το βράδυ της Τετάρτης όταν πληροφορήθηκαν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα τελικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και έτσι αποτρέπονται εκ των πραγμάτων ενδεχόμενες δυσάρεστες εξελίξεις.

180413141331 1802

Τι θα γίνει με τα «κόκκινα δάνεια»

«Πονοκέφαλο» συνεχίζουν να προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών γι’ αυτό και σήμερα στις 16:00 συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης -λόγω απουσίας του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου- ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Παπαδάκης και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

Πάντως, μέχρι στιγμής έχει «κλειδώσει» συμφωνία με την τρόικα μόνο στο μέτωπο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος ο Τόμσεν από την παρέα της Τρόικα – Κρεμάει τα… παπούτσια του

Συνάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με τους επικεφαλής της τρόικας

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα – Όλα τα θέματα ανοιχτά

Ισοδύναμα μέτρα λόγω της μείωσης των εισφορών

Εφάπαξ από το καλοκαίρι η μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Γιατί η τρόικα αμφισβητεί τα πάντα

«Τα μασάει» η τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χατζηδάκη με Τρόικα-Επιμένουν οι δανειστές

Έξι ζητήματα ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης-Τρόικας