ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός – έκπληξη από τον Αντώνη Σαμαρά

Ανασχηματισμός – έκπληξη από τον Αντώνη Σαμαρά

-Έτοιμος να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός

-Ποια είναι τα πρώτα ονόματα που ακούγονται

-Αμέσως μετά το Πάσχα οι ανακοινώσεις

Το χαρτί ενός δομικού ανασχηματισμού είναι αποφασισμένος να παίξει ο πρωθυπουργός, μετά τη συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα ο χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού ενδέχεται να προσδιοριστεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Υπολογίζεται ότι τότε θα έχει επισημοποιηθεί και πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από την Εurostat, θα έχει δοθεί η επίφαση της αποπομπής της τρόικας από την Ελλάδα μέσω ενός νέου μηχανισμού ελέγχου από τις Βρυξέλλες και θα υπάρχουν και κάποιες ''ενθαρρυντικές'' δηλώσεις από το Βερολίνο, που θα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του δημόσιου χρέους.

Ο ανασχηματισμός ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές θα αποτελεί και επίδειξη αυτοπεποίθησης από την πλευρά της κυβέρνησης, που θα περάσει μήνυμα σταθερότητας αλλά και αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα των εκλογών για την Ευρωβουλή αλλά και για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις ο κ. Σαμαράς προβλέπεται να αιφνιδιάσει πολλούς με τις επιλογές του αφού:

- O κ. Σταύρος Παπασταύρου, εξ απορρήτων σύμβουλος του κ.Σαμαρά, αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών προκειμένου να σηματοδοτηθεί ότι η οικονομία πλέον περνάει σε μια νέα φάση. Ο κ.Στουρνάρας αποχωρεί από το Υπουργείο και αναλαμβάνει Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, με κάποιους να τον θεωρούν διάδοχο του κ.Όλι Ρεν με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα του κ.Σόιμπλε.

Ενδέχεται να διατηρηθεί μόνο ο κ.Μαυραγάνης στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ ο κ.Σταϊκούρας θα μετακινηθεί στο Υπουργείο Εργασίας.Πιθανότατα στο Υπουργείο Οικονομικών θα τοποθετηθούν δύο νέοι υφυπουργοί με επικρατέστερους τους κ.κ Κ.Σκρέκα (Βουλευτή Τρικάλων) και Α.Βεσυρόπουλο (Βουλευτή Ημαθίας).

-Για το Υπουργείο Εσωτερικών η επιλογή του κ.Σαμαρά ακούγεται ότι θα είναι ο κ. Α. Λοβέρδος σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και ο δείκτης σταθερότητας της κυβέρνησης.

-Ο κ. Χρυσοχοϊδης επιστρέφει στη γνώριμη για τον ίδιο θέση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης αν και ο ίδιος θα επιθυμούσε να παραμείνει στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σε μια τέτοια περίπτωση, το συγκεκριμένο υπουργείο θα αναλάβει ο κ. Βορίδης.

-Ο κ. Δένδιας μετακινείται στο Υπουργείο Πολιτισμού αν και παίζει δυνατά και το όνομα της κ.Όλγας Κεφαλογιάννη ενώ για τη θέση του υφυπουργού, με αρμοδιότητα τον αθλητισμό, ακούγεται το όνομα του κ. Β. Κικίλια.

-Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος παραμένει ο κ.Μανιάτης ενώ αναβαθμίζεται στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού ο κ.Παπαγεωργίου.

-Αμετακίνητο θεωρείται το δίδυμο Κ. Μητσοτάκη και Ε. Χριστοφιλοπούλου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ απομακρύνεται ο κ. Τσαυτάρης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους κκ Σαχινίδη και Κουκουλόπουλο να διεκδικούν τη θέση του.

Ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα με την είσοδο στην κυβέρνηση νέων βουλευτών όπως του κ. Σταμενίτη, της κ. Ασημακοπούλου ( σε περίπτωση που επιλέξει να μην είναι υποψήφια ευρωβουλευτής) αλλά και εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται ανασχηματισμός - Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Ποιοι και γιατί εισηγούνται στον Σαμαρά ανασχηματισμό

Οργισμένος ο Σαμαράς απείλησε με ανασχηματισμό