ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Η Αριστερά έρχεται όταν υπάρχει ανάγκη για νέους δρόμους

Δραγασάκης: Η Αριστερά έρχεται όταν υπάρχει ανάγκη για νέους δρόμους

Την αναγκαιότητα να βρεθεί η Αριστερά στην κυβέρνηση - κάτι που αποτελεί συνεχή πρόκληση - τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Η Αριστερά στην κυβέρνηση. Τι, γιατί και πως», το οποίο διεξάγει στην Αθήνα το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!europe).

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Αριστερά, είναι αφενός η απάντηση στη δομική κρίση του καπιταλισμού και αφετέρου ο μετασχηματισμός της προκειμένου να βγει από την «άμυνα» και να πρωταγωνιστήσει. Σε κάθε περίπτωση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Έρχεται όταν έχουν δοκιμαστεί διάφορα, και υπάρχει η ανάγκη για νέους δρόμους».

Επιπλέον, επισήμανε ότι η Αριστερά πρέπει να συνδυάσει την κινηματική με την κυβερνητική λειτουργία, προκειμένου να αξιοποιήσει την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για να προωθήσει τις λαϊκές επιδιώξεις.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι αυτό είναι υπό συνεχή επεξεργασία (καθώς και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν) αλλά και σε διαβούλευση με την κοινωνία. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η στρατηγική μας πρέπει να είναι έτσι δομημένη που να προσαρμόζεται στις εξελίξεις, και να διαμορφώνεται αναλόγως των συσχετισμών» (σ.σ. σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Για να επιτευχτεί αυτό, όπως εξήγησε, χρειάζεται να εμπεδωθεί μια κουλτούρα πολιτικού διαλόγου, να υπάρξει ένα πολιτικό υποκείμενο που να μπορεί να λειτουργεί επιτελικά, ενώ στην περίπτωση διλλημάτων, αυτά να αντιμετωπίζονται με το λαό (και με εκλογές ή δημοψήφισμα αν χρειάζεται).

Εξάλλου, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του York στον Καναδά, Λίο Πάνιτς εξήρε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρίσκεται στο κατώφλι της πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα. Και αυτό, όπως εξήγησε, για δυο λόγους: α) για να σταματήσει την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και β) για να εφαρμόσει ένα δημοκρατικό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το προσεχές Σάββατο, ημέρα που είναι προγραμματισμένη και η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:

Δραγασάκης: Να συζητήσουμε πολιτικές πέρα από τη λιτότητα

Δραγασάκης: Δεν θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ