ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπική ανατροπή μετά το σκάνδαλο Μπαλτάκου

Δημοσκοπική ανατροπή μετά το σκάνδαλο Μπαλτάκου

Ανατροπή στην πρόθεση ψήφου έφερε η υπόθεση του Τάκη Μπαλτάκου.

Η υπόθεση του Τάκη Μπαλτάκου και η αποκάλυψη της υποκλαπείσας συνομιλίας του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου με τον Ηλία Κασιδιάρη, δεν προκάλεσε μόνο πολιτικό «σεισμό».

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Καπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», επήλθε ανατροπή και στην πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών.

Στην πανελλαδική έρευνα που έγινε την 1η και 2 Απριλίου, πριν δηλαδή ξεσπάσει η υπόθεση Μπαλτάκου, η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν να έχει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 2,1%, λαμβάνοντας στην πρόθεση ψήφου ενόψει ευρωεκλογών 21,7% έναντι 19,6 του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα αποτελέσματα

Νέα Δημοκρατία 21,7%
ΣΥΡΙΖΑ 19,6%
Το Ποτάμι 9,2%
Χρυσή Αυγή 6,9%
ΚΚΕ 5,8%
Ελιά 5,4%
ΑΝΕΛ 3,9%
ΔΗΜΑΡ 2,1%
Άλλο 6,5%
Λευκό 1,8%
Αναποφάσιστοι 17,1%

Μετά τις αποκαλύψεις του Ηλία Κασιδιάρη όμως, το κλίμα άλλαξε άρδην. Η έρευνα επαναλήφθηκε στις 3 Απριλίου, με τη Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί και τον ΣΥΡΙΖΑ πια να έχει προβάδισμα 0,7% και να συγκεντρώνει 21,5% και τη Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί το 20,8%.

Τα αποτελέσματα μετά το βίντεο-συνομιλία Κασιδιάρη- Μπαλτάκου

ΣΥΡΙΖΑ 21,5%
Νέα Δημοκρατία 20,8%
Το Ποτάμι 8,5%
Χρυσή Αυγή 7,7%
ΚΚΕ 6,2%
Ελιά 4,6%
ΑΝΕΛ 4%
ΔΗΜΑΡ 1,7%
Άλλο 5,6%
Λευκό 2,7%
Αναποφάσιστοι 16,7%

Όσον αφορά στο αν οι πολίτες θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, το όχι είναι συντριπτικό, με το 55,2% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα να τάσσονται κατά αυτού του σεναρίου. Ναι σε εκλογές τώρα είπε το 35,9%.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει 41,2% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που λαμβάνει 33,3%.

Διαβάστε επίσης:

Οι «συμπληγάδες» του Αντώνη Σαμαρά

Σενάρια τρόμου και παρακολούθησης γύρω από τον Πρωθυπουργό

Στ. Θεοδωράκης: Εμείς έχουμε θέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει

Δημοσκόπηση Marc: Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και δυσπιστία προς όλους