ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΔΕΗ προκαλεί «ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση

Η ΔΕΗ προκαλεί «ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση

-Στα άκρα η κόντρα με τους συνδικαλιστές

-Ανοιχτό το Σαββατοκύριακο το Εθνικό Τυπογραφείο για την έκδοση φύλλων επίταξης

Μία από τις μεγαλύτερες μάχες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων δίνει η κυβέρνηση, με την κατάθεση του αναμορφωμένου σχεδίου νόμου για τη διάσπαση της ΔΕΗ, με τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» η οποία και θα πωληθεί σε ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση όχι μόνο των βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, με αρκετούς να έχουν ήδη σηκώσει σημαία «αντάρτικου» και να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα το στηρίξουν.

Η ψήφιση το σχεδίου νόμου ωστόσο αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση της βοήθειας από την τρόικα, αλλά και δέσμευση της χώρας μας προς την Κομισιόν προκειμένου να ανοίξει η ελληνική αγορά ενέργειας (η οποία στα χαρτιά έχει ανοίξει από δεκαετίας...). Στην περίπτωση που ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, ο διαγωνισμός για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο.

Ήδη, πάντως, οι συνδικαλιστές είναι στα «κάγκελα» και διαμηνύουν στην κυβέρνηση πως θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να αποτρέψουν το ξεπούλημα της επιχείρησης.

Στα άκρα η σύγκρουση μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το Πρωτοδικείο αργά χθες το βράδυ έκανε δεκτή την αγωγή της ΔΕΗ και κήρυξε τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου ως παράνομες διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους.

Μάλιστα το δικαστήριο κήρυξε και καταχρηστικά κάποια από τα αιτήματα της κινητοποίησης των εργαζομένων.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν επιστρέψουν στις εργασίες τους, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα τους επιστρατεύσει.

Μάλιστα η κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Εθνικό Τυπογραφείο να μείνει ανοιχτό και το Σαββατοκύριακο για το ενδεχόμενο άμεσης έκδοσης φύλλων επίταξης.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου η ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Σταμάτης Ρέλλιας, πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της επιστράτευσης είχε δηλώσει: «Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο».

Διαβάστε επίσης:

Ανοιχτό το Εθνικό Τυπογραφείο το Σαββατοκύριακο

Δείτε πού θα γίνουν διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ απόψε το βράδυ

Παντελής Καραλευθέρης: Ξεπουλάνε για 1,5 δισ., λιγνίτη αξίας 120 δισ. ευρώ

Κόντρες μέσω twitter για το δημοψήφισμα

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»