ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο Παρίσι κατά του "Συμφώνου για το ευρώ"

Τσίπρας στο Παρίσι κατά του "Συμφώνου για το ευρώ"
Τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνασπισμού...

Τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου (11η και 25η) κατήγγειλε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι. Ο κος Τσίπρας που ήταν από τους κύριους ομιλητές της συνάντησης ανέφερε πως οι αποφάσεις αυτές θα μείνουν στην ιστορία, τονίζοντας, «την κραυγαλέα αδυναμία των ηγετών της ΕΕ, να προστατέψουν τους λαούς τους από την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Υποστήριξε ότι δεν αρκεί σήμερα να αναζητά η Ευρωπαϊκή αριστερά επικουρικές βελτιώσεις. «Πρέπει να μιλήσουμε για θεμελιακές αλλαγές στη δομή της ΟΝΕ», είπε. « Να κάνουμε πιο συγκεκριμένο αυτό που λέμε επαναθεμελίωση, επανίδρυση της ΕΕ. Να ξαναμιλήσουμε για Ευρωπαϊκές Συνθήκες, για την παταγώδη χρεοκοπία τους και να διεκδικήσουμε τη ριζική ανατροπή τους».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η απάντηση θα μπορούσε να βρεθεί με ένα «πανευρωπαϊκό σχέδιο συντονισμού και αντιστάσεων των λαών, στα σχέδια ακραίας λιτότητας και κοινωνικής χρεωκοπίας».

Αναγνώρισε ότι παράλληλα θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κρίση του χρέους που αφορά «το μέλλον της Ευρώπης, απειλεί το ευρώ και την ίδια την ευρωζώνη και εάν αντιμετωπισθεί με τη συνταγή της γενικευμένης λιτότητας θα πλήξει ισότιμα όλους τους λαούς».

Σαν πρώτο βήμα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας και ως αντιπρόεδρος του ΚΕΑ ανέφερε ότι «στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία του ΚΕΑ είναι και το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για το «Σύμφωνο για το ευρώ» σε κάθε χώρα, ώστε να προστατευθεί και να εγγυηθεί το δικαίωμα των λαών να καθορίζουν το μέλλον τους».

Απώτερος στόχος της δράσης του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), στο οποίο συμμετέχουν σοσιαλιστικά, κομμουνιστικά και άλλα αριστερά κόμματα από 20 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, είναι η κινητοποίηση των ευρωπαίων πολιτών με στόχο τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών «για την έναρξη μιας επίσημης συζήτησης» με βάση τις προτεινόμενες λύσεις για μια «άλλη Ευρώπη».